Fudbal

Čekaju mišljenje entitetskih saveza

Čekaju mišljenje entitetskih saveza
Čekaju mišljenje entitetskih saveza

Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH o smanjenju broja klubova raspravljaće tek nakon što se o tome izjasne iz Fudbalskog saveza Republike Srpske i Nogometnog saveza Federacije BiH.

Ovo je odlučeno na današnjoj sjednici "fudbalske vlade" održanoj u Zenici, kada su predstavljena dva prijedloga za skraćenje. Prvi predviđa da od sezone 2016/2017. takmičenje sa 16 odmah bude smanjeno na 12 ekipa, a drugi postepeno skraćivanje do sezone 2017/2018.

"Entitetski fudbalski savezi do naredne sjednice Izvršnog odbora N/FS BiH daće svoje mišljenje na ovu temu. Na osnovu toga biće sačinjen konačan prijedlog smanjenja broja klubova u bh. eliti, a koji će potom biti proslijeđen na usvajanje Skupštini N/FS BiH", rekao je Darko Ljubojević, potpredsjednik N/FS BiH.

Sastanku "fudbalske vlade" prisustvovao je i selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević, koji je kompletirao svoj stručni štab. Ranije imenovanim trenerima Draganu Periću, Igoru Jankoviću, te Francuzu Stefanu Žiliju pridružio se trener golmana Enver Lugušić. Protukandidati su mu bili Edin Prljača i Eldin Jelašković, a izbor Lugušića bio je poprilično očekivan s obzirom na to da je isti posao radio i u selektorskom mandatu Miroslava Blaževića, pa je zbog poznanstva iz tog vremena bio favorizovan između ostalog od strane prvog golmana Asmira Begovića.

"Povratak u stručni štab reprezentacije za mene je velika čast, ali i obaveza. Neću ništa prepustiti slučaju. Utakmica s Andorom je jako blizu, nemamo puno vremena i zato ću već narednog vikenda pratiti nastupe naših golmana. Osim provjerenog i iskusnog čuvara mreže Asmira Begovića, moramo selektirati još nekoliko. Već imam spisak od čak 16 potencijalnih imena. Jedan golman vjerovatno će biti iz Premijer lige BiH", kazao je Lugušić, koji je optimista iako je BiH u kvalifikacijama za EP osvojila samo dva boda.

"Vjerujem da možemo izboriti učešće u Francuskoj 2016", rekao je on.

Skauti

Uz izbor trenera golmana, danas je formirana i Skaut služba.

Prva dva člana ovog tijela su bivši reprezentativac Elvir Rahimić i nekadašnji selektor mlade reprezentacije Branimir Tulić.

Skaut služba će biti na raspolaganju selektorima svih reprezentacija.

Stop nacionalizmu

NS/FS BiH će se pridružiti akciji UEFA FARE programa i na bh. terenima dati podršku sprečavanju rasizma i nacionalizma na stadionima.

"Poruke 'Ne rasizmu' možete vidjeti i na utakmicama Lige šampiona, a sada ćemo, u saradnji s klubovima, prije početka svih utakmica 16. kola ističući banere s porukom 'NS/FS BiH i FARE - Borba protiv nacionalizma', dati podršku ovom projektu. Vjerujemo da će se uključiti i navijači", kazao je Elmir Pilav, direktor Odjela za takmičenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije