Fudbal

Derbi za liječenje rana

Derbi za liječenje rana
Foto: Ilustracija | Derbi za liječenje rana

FK Sarajevo ima najslabiji start sezone u dugogodišnjoj istoriji pa će derbi sa vječitim rivalom Željezničarom u 5. kola BH Telecom Premijer lige BiH biti prilika za liječenje rana i iskupljenje pred navijačima koji sve glasnije izražavaju nezadovoljstvo.

U subotu naveče na stadionu "Koševo" sarajevski rivali odigraće 112. međusobni prvenstveni meč. Susret za koji i jedni i drugi kažu da je i više od utakmice, domaćini dočekuju nakon po jedne pobjede, remija i dva poraza kod kuće.

"Za razliku od prethodnih sedmica, ima i pozitivnih stvari. Vraćaju nam se Anel Hebibović i Marko Mihojević, što nam daje dozu samopouzdanja. Ova utakmica ima veliki značaj za grad i klubove i ne treba nam poseban motiv. Može nam puno donijeti i oduzeti. Pobjeda bi nas izdigla iz krize i bila bi prekretnica", kazao je Senad Repuh, trener Sarajeva.

Mladi defanzivac i kapiten "bordo" tima Mihojević očekuje pozitivan rezultat, ali i utakmicu u kojoj će gledaoci uživati u dobrim potezima.

"Očekujemo pobjedu i dopadljivu utakmicu. Probaćemo se iskupiti za loš start", kazao je Mihojević.

Iz tabora Željezničara na najveći bh. stadion dolaze i sa "osvetničkim" namjerama.

"Nama ne treba veći motiv od izgubljene titule upravo na 'Koševu' prošle sezone, kada smo poraženi 0:1. Dolazimo u dobrom raspoloženju jer smo posljednju utakmicu preokrenuli protiv Borca i to nam je dalo dodatnu vjeru i snagu. Postala je tradicija da su derbiji negledljvi, pa mi imamo moralnu obavezu da odigramo puno bolji derbi", kaže Admir Adžem, trener "plavih".

Fudbaleri Borca uvjereni su da će poslije dva uzastopna poraza u nedjelju slaviti nad Vitezom i tako zadržati priključak sa gornjim dijelom tabele.

"Poslije dva vezana poraza ne smijemo razmišljati o ničemu drugom, sem o pobjedi", izjavio je Željko Vranješ, trener Banjalučana, koji u ovom susretu ne može da računa na suspendovanog Branka Ojdanića.

Ivica Guberac, vezista Borca, kazao je da će publika biti veliki adut njegove ekipe, te da će protiv Viteza pokazati koliko vrijede. Uroš Mirković, fudbaler "crveno-plavih" istakao je da je siguran da će se u ovom meču njegova ekipa raspucati.

"U prethodna dva meča, sa Mladosti i Željezničarom, odigrali smo dobro, ali jednostavno nismo imali ni sreće i zato smo ostali praznih šaka. Sada je došlo vrijeme da slavimo pobjedu", jasan je Mirković.

Fudbaleri Širokog Brijega do sada kući imaju stopostotan učinak od dvije pobjede. Niz žele nastaviti u nedjelju sa liderom na tebeli Mladosti DK.

"Znamo da nas čeka ozbiljan protivnik, ali želimo da bodovi ostanu kod nas. S obzirom na dosadašnji rasplet i, naravno, visoke ambicije, onda se samo po sebi nameće da kući protiv Mladosti želimo nastaviti pobjednički niz. Imamo kvalitet i dokazaćemo to na terenu", istakao je Goran Sablić, trener Širokog.

Edis Mulalić od dolaska na mjesto trenera Mladosti još nije osjetio gorčinu poraza. Uz tri pobjede ima jedan remi.

"Igramo sa jednom od naših najboljih ekipa. Kvalitet su pokazali i dobrom epizodom u evropskim takmičenjima. Pratili smo ih, analizirali, želimo pobjedu, a da li smo dovoljno spremni za to, ostaje da se vidi", kaže Mulalić.

 

111 dosadašnji međusobnih prvenstvenih ogleda ova dva tima završeno je sa 32 pobjede oba tima i 47 puta bez pobjednika.

 

BHT Premijer liga BiH

1. Mladost    4     3     1     0     5:2  10

2. Željezničar      4     3     0     1     7:4  9

3. Zrinjski    4     3     0     1     5:3  9

4. Radnik     4     2     1     1     3:4  7

5. Široki Brijeg   4     2     0     2     7:3  6

6. Borac 4     2     0     2     4:3  6

7. GOŠK      4     2     0     2     4:5  6

8. Sarajevo   4     1     1     2     4:4  4

9. Sloboda    4     1     1     2     1:3  4

10. Krupa     4     0     3     1     1:2  3

11. Čelik      4     1     0     3     3:8  3

12. Vitez      4     0     1     3     1:4  1

Parovi 5. kola, subota: Krupa - Čelik 17 časova, Sarajevo - Željezničar 20; nedjelja: Radnik - GOŠK 17, Sloboda - Zrinjski 20, Široki Brijeg - Mladost 20, Borac - Vitez 20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije