Fudbal

Džeko protiv Mesija, Murinjo na "Ibru"

Džeko protiv Mesija, Murinjo na "Ibru"
Džeko protiv Mesija, Murinjo na "Ibru"

Žrijeb osmine finala Lige šampiona održan danas u Nionu "napravio" je dva spektakularna derbija i to u vidu duela Mančester Siti - Barselona i PSŽ - Čelsi, koji su koplja ukrstili i prošle sezone. Titulu brani Real Madrid, koji će put do četvrtfinala tražiti u dvomeču sa Šalkeom.

Teško je reći koji od ova dva derbija može da ponese epitet jačeg s obzirom na to da će koplja ukrstiti ekipe koje pretenduju na trofej. Siti i Barselona su prošle sezone igrali takođe u osmini finala i tada su Katalonci prošli ukupnim rezultatom 4:1. Jedan od ključnih igrača Barselone u ovom dvomeču mogao bi da bude Luis Suerez, koji je protiv Sitija igrao u dresu Liverpula, ali je postigao samo jedan pogodak u šest utakmica Premijer lige. Sa druge strane, glavni adut građana će biti Serhio Aguero, naravno, ukoliko se oporavi do tada. Sjajni napadač je igrajući za Atletiko Madrid prije Sitija postigao šest golova Barseloni u Primeri. Prvi susret će biti odigran na Ostrvu, a pitanje četvrtfinaliste biće poznato nakon duela u Kataloniji.

"Biće ovo težak dvomeč, ali mu se radujemo. Siti ima izuzetan tim i veoma dobrog trenera. Znamo sve o njima, igraju na visokom nivou. Ovo je meč dva tima sa nevjerovatnim igračima pa je sve moguće", rekao je Andoni Zubizareta, sportski direktor Barselone.

Nema sumnje da šampion Engleske, predvođen reprezentativcem BiH Edinom Džekom, želi da se revanšira Špancima i tako pokaže da je ove sezone zreo da dođe do samog kraja elitnog klupskog takmičenja.

"Fantastičan žrijeb. Imamo mnogo samopouzdanja jer smo se kvalifikovali pobjedama nad Bajernom i Romom. Igrači su radili naporno za to. Napredovali smo u odnosu na prošlu sezonu, veoma smo kvalitetni u napadu", rekao je Ćiki Begiristain, direktor Sitija, koji je u toku igračke karijere nosio dres Barselone.

Za razliku od prvog derbija, PSŽ i Čelsi su prošle sezone igrali u četvrtfinalnoj fazi. Bolji u dvomeču bili su "plavci", koji su prošli među četiri najbolje ekipe zahvaljujući golu u gostima. Ukupan rezulat bio je 3:3. Zanimljivo je da su engleski klubovi od sezone 2012/13. pobijedili u samo tri od 12 utakmica osmine finala elitnog klupskog takmičenja. Poraženi su čak šest puta. Nekoliko dana prije žrijeba Žoze Murinjo, menadažer "plavaca", poželio je da za narednog rivala dobije PSŽ i želja mu se u Nionu i ispunila.

Žrijeb u Nionu spojio Mančester Siti i Barselonu te PSŽ i Čelsi. Real u odbranu titule ide preko Šalkea

"Dobro poznajemo PSŽ, jer smo igrali prošle sezone s njima, a sada je i David Luiz u tom timu. Žrijeb je dobar prije svega za naše navijače. Ekipe imaju različite sastave u odnosu na prošlu godinu, tako da je svejedno da li smo dobili PSŽ ili nekog drugo", kazao je Dejvid Bernard, sekretar Čelsija.

Iako ne može da ponese epitet tako jakog derbija kao gore pomenuti, sigurno je da će uzbudljivo biti i u dvomeču Juventusa i Borusije Dortmund. Ove dvije ekipe sastale su se sedam puta, "stara dama" ima četiri pobjede, dok su "milioneri" slavila dva puta. Među ta dva je i finale Lige šampiona 1997, kada su slavili 3:1 i to im je ujedno i jedina titula prvaka Evrope.

"Moramo biti oprezni, jer Borusija ima mlade, talentovane igrače. Moglo je biti gore, mogli smo dobiti Bajern ili Rela Madrid. Biće ovo izjednačen duel. Ima samo nekoliko timova sa kojima je skoro nemoguće takmičiti se, pa smo srećni što smo dobiti jedan protiv koga imamo šansu", izjavio je Pavel Nedved, direktor Juventusa.

Nakon što su četiri godine zaredom takmičenje završavali u osmini finala, fudbaleri Arsenala će ove sezone imati priku da u duelu s Monakom naprave iskorak. Arsen Venger, menadžer Arsenala, tako će na megdan svog bivšeg kluba, koji je trenirao od 1987. do 1994.

"Siguran sam da će naši navijači uživati na ovom putovanju. Sjajno mjesto, sjajan žrijeb", zadovoljan je Aron Ramzi, vezni igrač Arsenala.

Epitet najslabijeg u dvomeča u osmini finala može da ponese duel Bazela i Porta, dok je vicešampion Evrope Atletiko Madrid za protivnika dobio Bajer iz Leverkuzena.

Parovi: PSŽ - Čelsi, Mančester Siti - Barselona, Bajer Leverkuzen - Atletiko Madrid, Juventus - Borusija Dortmund, Šalke - Real Madrid, Šahtjor - Bajern, Arsenal - Monako, Bazel - Porto. Prvi mečevi osmine finala na programu su 17, 18, 24. i 25. februara, a revanši 10, 11, 17. i 18. marta. Finalni susret zakazan je za 6. juni u Berlinu.

Real pušta Bejla u Junajted

Šampion Evrope Real Madrid spreman je da prihvati ponudu Mančester junajteda vrijednu 90 miliona evra za transfer Gereta Bejla i taj novac uloži na dovođenje fudbalera Čelsija Edena Azara, prenose mediji. Bejl je, navodno, nezadovoljan statusom i mjestom u timu i rado bi se vratio na Ostrvo. Junajted mu, navodno, nudi petogodišnji ugovor i sedmičnu platu od 300.000 funti. Bejl je ove sezone u svim takmičenjima odigrao 20 utakmica i postigao devet golova.

Liga Evrope

Parovi šesnaestine finala Lige Evrope: Jang bojs - Everton, Torino - Atletik Bilbao, Sevilja - Borusija M, Volfsburg - Sporting, Ajaks - Legija, Alborg - Briž, Anderleht - Dinamo M, Dnjepar - Olimpijakos, Trabzon - Napoli, Gengan - Dinamo K, Viljareal - Salcburg, Roma - Fejenord, PSV - Zenit, Liverpul - Bešiktaš, Totenhem - Fiorentina, Seltik - Inter. Prvi mečevi na programu su 18. dok se revanši igraju 26. februara. Finalni meč na rasporedu je 27. maja u Varšavi, a osvajač Lige Evrope će obezbijediti mjesto u Ligi šampiona naredne sezone. Titulu brani Sevilja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije