Fudbal

Edin Džeko: Kipar mora pasti

Edin Džeko: Kipar mora pasti
Edin Džeko: Kipar mora pasti

Pobjeda nad Kiprom ne smije doći u pitanje, poručio je juče Edin Džeko iz "zmajevog gnijezda" u Zenici na početku priprema za kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Novi kapiten reprezentacije BiH 9. septembra na stadionu "Bilinom polju" priželjkuje dobar start, koji će njemu i društvu uliti dodatnu dozu samopouzdanja na putu prema prvom plasmanu na smotru najboljih ekipa Starog kontinenta.

"Veoma je bitno da u prvoj utakmici s Kiprom pobijedimo s obzirom na to da je lijepo krenuti sa tri boda. Podsjećam da smo prošle kvalifikacije za Mundijal počeli uvjerljivom pobjedom u Vaduzu i na kraju smo otišli u Brazil", smatra bh. golgeter, dodavši da je ponosan zbog liderske uloge, odnosno trake na ruci:

"Sigurno da je odgovornost zbog kapitenske trake puno veća i potrudiću se da na najbolji mogući način zamijenim Emira Spahića."

Napadač Mančester Sitija ne zavarava se da će biti lako ostvariti cilj, bez obzira na to što zbog proširenja broja učesnika na završni turnir putuju po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, a trećeplasirane idu u baraž.

"Neće biti lako, jer svoju šansu, veću nego ranije, sada vide i ekipe poput Velsa, Izraela i Kipra. Nisu nikada bili na velikim smotrama, ali se sada nadaju da mogu napraviti nešto. Mi treba da gledamo sebe. Bili smo na Mundijalu, stekli iskustvo, koje će nam pomoći u borbi za odlazak u Francusku", rekao je Džeko.

Iako su se selektoru Safetu Sušiću na prozivci u ponedjeljak naveče pojavili svi igrači, izuzev povrijeđenog Seada Kolašinca, dio fudbalera juče je propustio jutarnji trening zbog apliciranja za britansku vizu. Zbog lakše povrede pošteđen je bio i Senad Lulić, koji će preventivno odraditi dodatne preglede.

"Start je vrlo važan. Prošle kvalifikacije smo dobro otvorili u Lihtenštajnu i onda je sve krenulo dobro. U meču s Kiprom nemamo izbora, moramo osvojiti tri boda i onda mirnije dočekati sljedeće utakmice", najavio je Sušić.

Nakon što su u reprezentativnu penziju otišli Zvjezdan Misimović, Emir Spahić i Senijad Ibričić, selektor se uzda u novajlije.

"Odsustvo igrača će se osjetiti samo ako ih njihovi nasljednici ne zamijene adekvatno. Neminovno je da se igrači u poznijim godinama nekada povuku, a u fudbalu je tako da, ako sutra pobijedimo Kipar sa tri ili četiri razlike, niko više neće spominjati one kojih više nema u reprezentaciji", smatra Pape.

  • 61 utakmicu odigrao je Edin Džeko u dresu reprezentacije BiH i postigao 34 gola, čime je postao najbolji strijelac svih vremena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije