Fudbal

FIFA suspendovala i Platinija

FIFA suspendovala i Platinija
FIFA suspendovala i Platinija

NION - Prvi čovjek Evropske fudbalske unije Mišel Platini suspendovan je na 90 dana zbog optužbi za korupciju.

Prije Platinija, identične suspenzije izrečene su i odlazećem predsjedniku Svjetske fudbalske federacije Sepu Blateru i generalnom sekretaru Žeromu Valkeu.

Platini se, inače, smatra glavnim favoritom da naslijedi Blatera na čelu svjetskog fudbala, ali je sada pitanje da li će mu zbog suspenzije biti dozvoljeno da se kandiduje.

Francuz je prethodno spekulacije da ga čeka suspenzija proglasio orkestriranim kako bi se uništio njegov ugled pred izbore u FIFA.

Platini se prošle nedjelje našao u središtu kontroverze pošto je otkriveno da mu je 2011. godine uplaćeno više od milion i po evra za posao koji je za FIFA radio do 2002. godine.

Blater je suspendovan na 90 dana u sredu, poslije istrage Etičkog komiteta FIFA.

Švajcarsko tužilaštvo je prošlog mjeseca pokrenulo istragu protiv Blatera pod optužbom za kriminalne radnje i pronevjeru.

Blater je najavio odlazak sa čela FIFA samo tri dana pošto je izborio peti mandat na mjestu predsjednika, a izbori u vladajućem tijelu svjetskog fudbala zakazani su za 26. februar.

Etički odbor FIFA na 90 dana je suspendovao i generalnog sekretara FIFA Žeroma Valkea, koji je već poslat na "odmor", te zabranio rad bivšem potpredsjedniku Čung Mong-juna na šest godina i kaznio ga novčanom kaznom od 100.000 švajcarskih franaka.

Potezi protiv najmoćnijih ljudi u svjetskom fudbalu dramatično su produbili previranja u FIFA, jer se suočavaju sa krivičnim istragama u Švajcarskoj i Sjedinjenim Državama za korupciju.

Švajcarski tužioci su prošlog mjeseca otvorili krivičnu istragu protiv Blatera zbog ugovora od TV pravima o prenosu Svjetskog kupa koji je potpisao 2011. i uplate u iznosu od dva miliona švajcarskih franaka na račun Platinija.

Švajcarski tužilac je opisao položaj Platinija kao svjedoka i okrivljenog.

Blater je predsjednik FIFA od 1998. godine. Za njemačke medije rekao je ove sedmice da švajcarski krivična istraga protiv njega "nije tačna".

Ranije, u četvrtak, Platini je rekao da će se boriti protiv svake odluke koja bude donesena protiv njega.

Valke, desna ruka Blatera poslednjih osam godina, suspendovan je prošlog mjeseca nakon optužbi da je uključen u šemu prodaje Svjetskog kupa 2014. godine. I Valcke je negirao optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije