Fudbal

Kinezi "male mace" za Engleze

Kinezi "male mace" za Engleze
Kinezi "male mace" za Engleze

Čelnici fudbalskih klubova iz Kine u ovom prelaznom roku troše kao sumanuti, ali su i dalje miljama daleko od engleskih klubova, koji su ove sezone prvi put u istoriji prešli cifru od milijardu funti za kupovinu igrača.

Ovaj prelazni rok je pokazao moć klubova iz Kine, koji za ogromne svote novca dovode igrače iz jakih evropskih klubova, ali su još "male mace" za klubove iz Premijer lige, koji su već sezonama sinonim za veliku potrošnju.

Prema sajtu Transfermarkt.de, koji je spacijalizovan za transfere, klubovi iz Superlige Kine potrošili su najviše ove zime, i to više od 200 miliona funti, a odmah iza njih su klubovi Premijer lige sa 175 miliona britanskih novčanica uloženih u nove igrače. Prelazni rok u Kini još nije završen i jasno je da ova cifra nije konačna, dok s druge strane od 31. januara u Engleskoj više ne mogu da kupuju. Fudbalski svijet trenutno priča samo o Kinezima, čija liga će biti jača za imena poput Aleksa Tešeire (Šahtjor), Džeksona Martineza (Atletiko Madrid), Ramireza (Čelsi), Fredija Guarina (Inter), Žervinja (Roma)... Međutim, ne može se zaboraviti da se i dalje najveći novac okreće na Ostrvu, gdje su premijerligaši ove sezone u ljetnom i zimskom prelaznom roku potrošili 1.045.000.000 funti, a najviše je na ljeto platio Mančester Siti za Kevina de Brujnea - skoro 60 miliona funti. Iz godine u godinu Englezi troše sve više i to najviše zahvaljujući bogatom ugovoru o prodaji TV prava, koji svakoj ekipi donosi nevjerovatnu zaradu. Primjera radi, prema novom trogodišnjem ugovoru posljednjeplasiranoj ekipi godišnje pripada 97 miliona funti, dok će šampion zaraditi 146 miliona britanskih novčanica.

Klubovi u Engleskoj najviše zarađuju od TV prava i ona su za period od 2016. do 2019. prodana za nevjerovatnih 5,5 milijardi funti, što je ubjedljivo najviše od svih liga u svijetu.

Kako raste vrijednost prodaje TV prava, tako se povećava i ulaganje ekipa u igrački kadar. U sezoni 2005/2006. 20 ekipa u Premijer ligi na pojačanja je uložilo 305 miliona funti i nakon toga sljedi rast sve do pomenute milijarde u ovoj sezoni (2015/2016).

 

Zimski prelazni rok je tradicionalno slabiji od ljetnog, i to ubjedljivo, pa je tako bilo i ove godine. Pomenutih 175 miliona funti na pojačanja je skoro pet puta manje od iznosa koji je izdvojen prošlog ljeta (870 miliona funti). Prognoze su da je ovo samo početak i da će klubovi trošiti sve više, a novi val se očekuje na ljeto. Bogati klubovi, poput Mančester Sitija i Čelsija, će u novu sezonu ući s novim menadžerima, koji će imati pozamašan budžet za pojačanja, a ako je vjerovati medijima, smjena će biti i na klupi Mančester junajteda, što garantuje još veću potrošnju. Ne treba zaboraviti da su tu i bogati Arsenal, Liverpul i Totenhem, ali i timovi koji će u borbi za opstanak biti ti koji će trošiti dosta novca. To se vidjelo ove zime - upravo su klubovi iz donjeg dijela tabele trošili najviše para i to zbog straha od ispadanja iz Premijer lige.

Jasno je da će Kinezi biti jedini koji će koliko-toliko parirati Englezima, a to je pokazao i ovaj januar, u kojem su klubovi iz ostale četiri najjače lige (Italija, Njemačka, Španija i Francuska) potrošili manje nego 20 klubova Premijer lige. Kada se uzme u obzir samo zimski prelazni rok, među najvećim potrošačima su čak i klubovi druge lige Kine (4. mjesto) i engleskog Čampionšipa (6.)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije