Fudbal

Kvartet mjerka krunu

Kvartet mjerka krunu
Kvartet mjerka krunu

S prvim danima avgusta (1. i 2.), nakon samo nekoliko mjeseci pauze, kreće 13. izdanje zajedničke BH Telecom Premijer lige BiH u fudbalu.

Za trofej, koji brani Zrinjski iz Mostara, boriće se ukupno 16 ekipa, od kojih će dvije najslabije na kraju preseliti u niži rang takmičenja. Uz "plemiće" u grupu favorita za visok plasman ubrajaju se Široki Brijeg, Sarajevo i Željezničar, dok će šansu za plasman u gornji dio tabele tražiti Borac i Olimpic.

Žrijeb je donio zanimljiv raspored Banjalučanima, koji će ove jeseni odigrati čak četiri domaća derbija. Prvo će već u 2. kolu dočekati Sarajevo. U 6. kolu u grad na Vrbasu dolazi Široki Brijeg, u 8. kolu branilac trofeja Zrinjski, i na kraju u 10. kolu na Gradski stadion stiže Željezničar. Borac će u nizu jakih mečeva pred domaćim navijačima kada je prvi dio sezone u pitanju imati i onaj u 4. kolu protiv zeničkog Čelika. "Crveno-plavi" su u odnosu na prošlu sezonu dosta promijenili igrački kadar, a pred novu sezonu stručnom štabu, na čelu sa Vinkom Marinovićem, nije postavljen zadatak borba za titulu, već podmlađivanje ekipe i, samim tim, stvaranje ekipe za budućnost.

Pred nama je možda jedna od najuzbudljivijih sezona jer u nju ulaze čak četiri ekipe sa šampionskim imperativom, dok će ostale ekipe šansu tražiti iz prikrajka. Zrinjski, Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg najviše će se pitati kada je šampionska trka u pitanju. Spomenuti kvartet pojačan ulazi u novu sezonu, a najveći pritisak će skoro sigurno biti na ekipi Sarajeva, čiji vlasnik je malezijski biznismen Vinsen Tan, koji ujedno u svom vlasništvu drži engleski Kardif.

Najvažniji meč sezone, "vječiti derbi" gradskih rivala Željezničara i Sarajeva, igraće se u 13. kolu (2. novembra) na stadionu "Grbavica" i to bi mogao da bude susret koji će odlučiti jesenjeg prvaka BiH. Mostarski derbi između Zrinjskog i Veleža na rasporedu je u 9. kolu "Pod Bijelim brijegom", a na istom stadionu zavjesu na prvi dio sezone spustiće u hercegovačkom ogledu Zrinjski i Široki Brijeg. To će ujedno biti i posljednji derbi susret kada je prva sezona u pitanju.

Osim borbe za titulu, sigurno nas očekuje i velika gužva na začelju gdje će se tražiti viza za ostanak u premijerligaškom takmičenju. Prvi favoriti za ispadanje su ujedno i novajlije, odnosno povratnici u elitni razred - tuzlanska Sloboda i zvornička Drina. Pored njih, tu bi mogli da se nađu Travnik, Vitez, Mladost iz Velike Obarske te Slavija.

Ime novog ili starog šampiona BiH biće poznato 27. maja naredne godine, a za razliku od prošle sezone koja je zbog Svjetskog prvenstva u Brazilu bila neravnomjerno podijeljena, ova sezona Premijer lige će biti odigrana po ustaljenom režimu, tj. po 15 kola u jesenjem i proljećnom dijelu sezone. Generalni sponzor i dalje je BH Telecom, a najzanimljivije mečeve uživo će prenositi BHT 1, Arena sport i Moja TV.

Šampioni

2002/03 Leotar

2003/04 Široki Brijeg

2004/05 Zrinjski

2005/06 Široki Brijeg

2006/07 Sarajevo

2007/08 Modriča

2008/09 Zrinjski Mostar

2009/10 Željezničar

2010/11 Borac

2011/12 Željezničar

2012/13 Željezničar

2013/14 Zrinjski

Kup

Utakmicama šesnaestine finala 17. septembra krenuće borba i za naslov pobjednika Kupa BiH. Žrijeb ove faze takmičenja planiran je za 2. septembra. U jesenjem dijelu sezone odigraće se još i mečevi osmine finala. Prve utakmice su 1. oktobra, a revanši 22. oktobra. Titulu u najmasovnijem takmičenju braniće ekipa Sarajeva.

Reprezentacija

Za obaveze reprezentacije BiH trenutno su rezervisana četiri termina. Izabranici selektora Safeta Sušića 4. septembra u prijateljskom ogledu sastaće se sa Lihtenštajnom. Biće to uvertira za početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj i susret sa Kiprom u Zenici 9. septembra. Četiri dana poslije "zmajevi" gostuju u Velsu. Kvalifikacije nastavljaju 13. oktobra, kada dočekuju Belgiju, a posljednju utakmicu u 2014. godini odigraće u Izraelu 16. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije