Fudbal

Liga šampiona: Zvezda putuje u Letoniju, Zrinjski u Slovačku

Liga šampiona: Zvezda putuje u Letoniju, Zrinjski u Slovačku
Foto: Ilustracija | Liga šampiona: Zvezda putuje u Letoniju, Zrinjski u Slovačku

Fudbaleri Zrinjskog u prvom pretkolu UEFA Lige prvaka igraće protiv Spartaka iz Trnave, a ukoliko uspješno polože taj ispit u drugom krugu ih čeka pobjednik meča Legija - Kork Siti.

Odlučeno je ovo voljom žrijeba održanog u sjedištu Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) u švajcarskom Nionu. Iako su aktuelni prvaci Bosne i Hercegovine prvi put nakon skoro deset godina imali ulogu nosioca, ipak su za protivnika u prvom krugu dobili jednog od jačih rivala. Upravo je ekipa iz Slovačke bila ta koju je uoči izvlačenja parova rekao da želi izbjeći Ante Miše, trener Mostaraca, ali to ne znači da su ambicije nakon ovakvog ishoda manje.

"S obzirom na to da smo dobili za protivnika jedinu ekipu koju smo željeli izbjeći, sigurno se može reći da nismo imali sreće. Ipak, mi želimo napraviti iskorak. Ostajemo pri svom cilju da prvi put u povijesti želimo odigrati najmanje šest europskih utakmica. S obzirom na to da imamo novi sistem natjecanja, to praktično znači da je naš minimum da napravimo dobar rezultat u prvom pretkolu", istakao je Mario Ivanković, pomoćni trener "plemića", koji će susret prvog kola sa Slovacima igrati 10. ili 11. jula u gostima, a uzvrat sedam dana kasnije u Mostaru.

Aktuelni šampion Srbije, Crvena zvezda, u evrosezonu krenuće prvom utakmicom u Letoniji. Puleni trenera Vladana Milojevića za rivala u prvom krugu dobili su Spartaks Jurmale i u slučaju prolaza, u drugom krugu čeka ih bolji iz meča Suduva - APOEL. Crnogorski šampion Sutjeska iz Podgorice putuje u Kazahstan kod ekipe Astane, koja je prije tri godine uspjela ostvariti plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Potencijalni rival u drugom krugu biće im Mitjiland iz Danske. Olimpija iz Ljubljane svoju priliku tražiće u Azarbejdžanu kod ekipe Karabag, za koju je prošle sezone u Ligi šampiona uspješno branio bh. reprezentativni golman Ibrahim Šehić. U drugom pretkolu pobjednika ovog dvomeča čeka bolji iz susreta Kukeši - Valeta. Zagrebački Dinamo takmičenje će početi od drugog pretkola protiv pobjednika dvoboja estonske Flore i izraelskog Hapoela.

Parovi 1. kola Lige prvaka: Kukeši (Albanija) - Valeta (Malta), Flora (Estonija) - Hapoel BŠ (Izrael), Spartaks Jurmala (Letonija) - Crvena zvezda (Srbija), Spartak (Slovačka) - Zrinjiski (BiH), Astana (Kazahstan) - Sutjeska (Crna Gora), Pobjednik pretkola - Malme (Švedska), Helsinki (Finska) - Vikingur (Farska Ostrva), Ludogorec (Bugarska) - Krusejders (Sjeverna Irska), Kork Siti (Irska) - Legija (Poljska), Valuj Rejkjavik (Island) - Rosenborg (Norveška), Torpedo (Gruzija) - Šerif (Moldavija), Škendija (Makedonija) - Nju Sejnts (Vels), Suduva (Litvanija) - APOEL (Kipar), Olimpija (Slovenija) - Karabag (Azerbejdžan), Didelanž (Luksemburg) - Videoton (Mađarska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije