Fudbal

Mažić: Brazil kruna karijere

Mažić: Brazil kruna karijere
Mažić: Brazil kruna karijere

Velika je čast primiti ovu nagradu, jer svi znamo koliko je Miljan Miljanić značio za fudbal bivše Jugoslavije, ali i sveta, rekao je Milorad Mažić, fudbalski sudija, koji je u sklopu manifestacije "Dan fudbala" dobio nagradu koja nosi ime po proslavljenom stručnjaku.

Mažić je priznanje dobio u jakoj konkurenciji pošto su kandidati za njega bili Zlatko Zahovič, Matijaž Kek, Željko Buvač, Dragan Bjelogrlić, Radova Ćurčić... Istakao je da mu je veoma drago kada dođe u RS i BiH.

"Uvek mi je drago kada mogu da dođem na ove prostore. Banjaluka je jedan od mojih omiljenih gradova. Ova nagrada je velika čast i obaveza, jer nosi ime legendarnog Čiče", izjavio je Mažić.

NN: Kakav je osjećaj bio suditi na Svjetskom prvenstvu u Brazilu?

MAŽIĆ: Mundijal je nešto što ćemo moje kolege i ja pamtiti čitav život. To je veliki pečat u našim karijerama. Bila nam je želja da se tamo nađemo i prošli smo dve godine ozbiljnog monitorninga i bili podrvrgnuti mnogim kontrolama. To je kruna naše karijere, ali sigurno nije i kraj, jer smo nastavili da pružamo još bolje partije na evropskim terenima.

NN: Koliko Vam znači što FIFA i UEFA imaju povjerenje u Vas?

MAŽIĆ: Velika je čast, ali i obaveza zadobiti poverenje ljudi za takve mečeve. Ali kada ga dobijete, na vama je da ga opravdate i da se pokažete u najboljem svetlu. Biti učesnik takvih utakmica je nešto neopisivo, sa svakog meča nosimo pozitivne impresije. Imali smo priliku da sudimo mnogim velikim svetskim zvezdama koje su istinski majstori svog zanata i mi to možemo osetiti na najbolji način.

NN: Liga šampiona ili derbi Partizan i Crvena zvezda, šta je teže za suđenje?

MAŽIĆ: Teško je uporediti te stvari. Pre svega sa kulturološkog aspekta, jer ambijent pre mečeva nije isti. Sa druge strane, kada bismo se bavili kvalitetom fudbala, to su dve potpuno različite stvari. Ovde je utakmice teško suditi zbog miljea koji se pravi, a što se tiče samog kvaliteta, dinamike, fizičke i psihičke spreme, sigurno da evropske utakmice iziskuju mnogo više napora.

NN: U posljednje vrijeme mnogo je više mladih koji žele da se bave Vašim poslom, kako gledate na to?

MAŽIĆ: Drago mi je što mogu da vidim da ima sve više polaznika iako se na ovim prostorima nije lako baviti sudijskim poslom. Potrebno je mnogo mukotrpnog rada i odricanja, jer je suđenje postalo vrlo zahtevno i od sudija se traži ista pripremljenost kao atletičara, a sa druge strane morate da budete i psihološki stabilni i dosledni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije