Fudbal

Mihajlović za NEZAVISNE: Skautiram po Evropi, BiH puna kriminala

Mihajlović za NEZAVISNE: Skautiram po Evropi, BiH puna kriminala
Mihajlović za NEZAVISNE: Skautiram po Evropi, BiH puna kriminala

Ja sam za to da se igra regionalna liga. Za početak ne moraju tu dolaziti navijači. Sve bi živnulo u regionu, igrači bi se afirmisali. Vidimo kako igraju košarkaši, danas se svi druže, nije bitno odakle su. Evo u tenisu, Novak Đoković trenira s Marinom Čilićem, Ivom Karlovićem, pjevači nastupaju bez problema. Prevaziđene su te stvari kojih se bojimo, to su budalaštine.

Kazao je to u razgovoru za "Nezavisne" Radmilo Mihajlović, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i igrač Sutjeske iz Foče, Željezničara, Dinama, Bajerna, Šalkea i Ajntrahta. Nekadašnji centarfor, koji je zvjezdane trenutke doživio na "Grbavici", danas se bavi menadžerstvom i živi na relaciji Njemačka - Beograd - Sarajevo.

"Skoro sam mjesec u Sarajevu, iskreno mi se i ne ide još, tu su Refik Šabanadžović, Mehmed Baždarević, Elvir Bolić. Družimo se, igramo tenis. Uvijek mi je lijepo ovdje", ističe Mihajlović i dodaje:

"Imam menadžersku agenciju. Skeniram igrače, najviše po Njemačkoj i Holandiji. U principu sam prisutan i u regionu, ali mnogo zavisi ko zastupa te igrače. Ovdje ima dosta kriminala, tako da sam uglavnom baziran na Njemačku i Holandiju. Uglavnom me zanimaju igrači koji su kompletni i prije svega vaspitani. Meni je bitno da preporučim nekoga ko je vrijedan, pošten, jer nije danas važno samo da je dobar igrač."

NN: Pratite li nastupe reprezentacije BiH?

MIHAJLOVIĆ: Naravno. Meša odlično vodi reprezentaciju, vidjelo se to u utakmicama s Velsom i Kiprom. Napravio je pravovremene izmjene, jednostavno osjeća fudbal. Pobjeda nad Kiprom nije dolazila u pitanje, jer se vidjelo ko je kvalitetniji. BiH ima dosta dobrih igrača koji jedan na jedan mogu riješiti određene situacije.

NN: Mogu li "zmajevi" proći u baraž?

MIHAJLOVIĆ: Realno mogu, ali treba sačekati žrijeb. Biće drugačije kada se vrate Edin Džeko i Muhamed Bešić. Pokazalo se da Džeko ima alternativu, ali on ipak daje dimenziju ovoj selekciji, jer mnogi imaju respekt prema njemu.

NN: Kako komentirate nastupe Srbije i Hrvatske u kvalifikacijama?

MIHAJLOVIĆ: Srbija ima problem, iako ima dobre igrače. Mnoge stvari nisu posložene. Lutali su i sa selektorima, dovodili neprovjerene trenere. U Savezu vlada konfuzija, mnogi želi da sruše predsjednika Tomislava Karadžića i to je sve uticalo na igrače i rezultat. Hrvatska drži kontinuitet odlaska na velika takmičenja, iako su i oni lutali po pitanju selektora.

NN: Koliko pratite klupski fudbal u regionu, "Želju"?

MIHAJLOVIĆ: "Želju" iskreno slabo pratim. Dinamo je napravio iskorak u odnosu na ostale. Svaka čast, prije svih Zdravku Mamiću. Napravio je velike stvari, pokazao da ima osjećaj za menadžerstvo, prodaju i kupovinu igrača i treba mu skinuti kapu.

NN: Žalite li još što niste mogli pomoći "Želji" u revanšu polufinala Kupa UEFA protiv Videotona?

MIHAJLOVIĆ: Žao mi je i dan-danas. Sve bi bilo drugačije da sam igrao, znam da bismo igrali protiv Reala, ali sam napravio nepromišljen potez u prvom meču, kada sam zaradio drugi žuti karton. Imali smo odličan tim, sjajnog trenera i sve uslove da napravimo istorijski podvig, jer mogli smo tada igrati protiv bilo koga.

Het-trik protiv Sarajeva

Radmilo Mihajlović je jedini fudbaler koji je postigao het-trik u derbijima protiv Sarajeva.

"Postigao sam dosta golova komšijama i taj het-trik. Ponosan sam na to, jer te su utakmice specifične. Zadovoljstvo je bilo pobjeđivati Sarajevo, posebno jer su tada imali klasne igrače poput Safeta Sušića, Husrefa Musemića, Predraga Pašića...", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije