Fudbal

Musemić protiv "svojih"

Musemić protiv "svojih"
Musemić protiv "svojih"

Niz od 12 utakmica bez poraza u BH Telecom Premijer ligi BiH fudbaleri Slobode pokušaće nastaviti ovog vikenda protiv Sarajeva na "Koševu".

Za trenera Tuzlaka Husrefa Musemića biće to povratak kući, odnosno meč protiv ekipe za koju ga veže veći dio kako igračke, tako i trenerske ekipe. Ovo mu neće biti prvi put da se u trenerskoj ulozi suprotstavi "svom" Sarajevu, s obzirom na to da je u istoj situaciji ranijih godina bio i kao strateg Olimpica.

"Pokušaćemo da odigramo kvalitetnu utakmicu protiv Sarajeva, koje je dobra ekipa bez obzira što neki nisu potpuno zadovoljni njihovim plasmanom i rezultatima. Sarajevo definitivno ima najkvalitetniji sastav u Premijer ligi, imaju veliki fond igrača i nas neće zavarati njihov neočekivani poraz prošlog vikenda protiv Mladosti. Znamo koliko su jaki i učinićemo sve da napravimo dobar rezultat. Želja nam je nastavak dobre serije, a da li ćemo u tome uspjeti ne zavisi samo od nas", rekao je Musemić.

Aktuelni šampion u ovoj sezoni nikako da zauzme pravi kolosijek. I pored promjena na klupi još igra po principu toplo - hladno. Uoči susreta sa Tuzlacima izabranike Miodraga Ješića, odnosno navijače, može da raduje jedino što im ove jeseni prija domaći teren. Na "Koševu" su ostvarili šest pobjeda, samo jednom su poraženi i to od Zrinjskog, dok u gostima imaju samo trijumf protiv Radnika u Bijeljini.

"Sloboda nije iznenađenje prvenstva, nego su samo nastavili uzlazni ritam započet prošle godine. Imaju dobar tim, dobrog stručnjaka na klupi, dobru atmosferu i ekipa Sarajeva to poštuje, ali nikoga ne precenjujemo i ne plašimo se. U našoj igri moramo nešto menjati, inače će biti još oscilacija", kazao je Ješić.

On se ne slaže da je poraz od Mladosti poljuljao samopouzdanje u njegovom taboru. Odgovornost za kikseve prebacio je na sebe i svoje saradnike.   

"Opravdanja nema, to sam rekao i nakon gradskog derbija sa Željezničarom i nakon Mladosti i stručni štab je preuzeo krivicu na sebe za sve loše igre. Međutim, da li je samopouzdanje poljuljano ili ne - to je upitno. Lider je dobrodošao, Husref je dobrodošao u svoj grad, bićemo dobar domaćin, ali želimo dobar rezultat", jasan je Ješić.

A duel na "Koševu" svakako je zanimljiv i hercegovačkim ekipama: drugoplasiranom Zrinjskom i trećeplasiranom Širokom Brijegu, koji uz svoje pobjede vrebaju kiks Tuzlaka. Na "Pecaru" ovog vikenda dolazi slabašna Drina, što u taboru Slavena Muse vide kao priliku za nastavak pozitivnog niza.

Četiri vezana poraza u eliti bila su dovoljna da Petar Kurćubić podnese ostavku na mjesto trenera Borca, pa će u subotu na toj poziciji debitovati Željko Vranješ, koji je s dosta uspjeha vodio juniorski tim Banjalučana. Prvi rival će mu biti Radnik iz Bijeljine, koji je uz Slobodu apsolutni hit prvenstva.

"Situacija u kojoj se nalazimo je više nego teška, ali ne i bezizlazna. Očekujem da u narednih pet kola, koliko će ih se još igrati ove jeseni, osvojimo što više bodova i napravimo iskorak prema sredini tabele", kazao je Vranješ.

Stručni štab "crveno-plavih" nema većih kadrovskih problema, a u stroju neće biti samo povrijeđeni Zvezdan Đorđilović i Miloš Kukić.

"Nadam se da će promjena trenera kod nas izazvati pozitivan šok i da će se to osjetiti na igri. Nama se pobjeda nameće kao imperativ jer sa tri boda hvatamo priključak s ekipama koje su iznad zone ispadanja", rekao je Srđan Bečelić, defanzivac Banjalučana.

BH Telecom Premijer liga BiH

1. Sloboda       13        8          4          1          16:7     28

2. Zrinjski         13        8          3          2          14:4     27

3. Široki Brijeg 13        7          4          2          19:8     25

4. Radnik         13        7          4          2          12:8     25

5. Sarajevo       13        7          1          5          25:10   22

6. Željezničar    13        6          2          5          16:13   20

7. Slavija          13        5          5          3          15:14   20

8. Čelik            13        5          4          4          18:16   19

9. Mladost        13        4          7          2          14:15   19

10. Olimpic      13        4          4          5          14:13   16

11. Vitez          13        5          1          7          14:23   16

12. Travnik       13        4          1          8          12:18   13

13. Rudar         13        3          3          7          12:18   12

14. Borac         13        3          3          7          9:17     12

15. Velež          13        1          4          8          7:17     7

16. Drina          13        2          0          11        13:29   6

Parovi: Subota: Široki Brijeg - Drina (13.30 časova), Travnik - Olimpic (13.30), Zrinjski - Mladost (14.30), Čelik - Velež (14.30), Borac - Radnik (17). Nedjelja: Sarajevo - Sloboda (13), Slavija - Vitez (13.30), Rudar Prijedor - Željezničar (13.30).

 

AF: Slavija domaćin Vitezu

Poljuljani visokim porazom kod kuće u Kupu od Sarajeva i u gostima od Radnika u Bijeljini, fudbaleri Slavije nastojaće se oporaviti ovog vikenda protiv Viteza.

"Idemo dalje! Sve loše, uključujući i rezultate ostavili smo iza nas i zaboravili. Okrenuli smo se Vitezu i čekamo ga spremno. Oni će položiti oružje u Istočnom Sarajevu, a mi ćemo imati tri nova boda na svom kontu", rekao je trener "sokolova" Drako Vojvodić, dok je Ivica Bonić, pomoćni trener Viteza, istakao da poštuje rivala i da ih očekuje težak meč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije