Fudbal

Muslin: Neki su slučajno na Euru

Muslin: Neki su slučajno na Euru
Muslin: Neki su slučajno na Euru

BANJALUKA- Slavoljub Muslin, selektor reprezentacije Srbije, iako nije želio govoriti o imenima smatra da su neke reprezentacije zalutale na Euro i da će se to vrlo brzo pokazati kad ih stigne umor i pravi kvalitet ispliva.

Velikan Crvene zvezde, jugoslovenskog i evropskog fudbala tvrdi da su reprezentacije Srbije i BiH kvalitetom ispred nekih ekipa koje se takmiče u Francuskoj, ali i to što ne pobjeđuje uvijek bolji je nešto što fudbal čini zanimljivim i popularnim. Dan nakon 63. rođendana iz svog doma u Beogradu u razgovoru za "Nezavisne" potvrdio je da "špijunira" i s pažnjom prati kako u Francuskoj igraju tri protivnika Srbije u narednim kvalifikacijama za Mundijal.

 U dosadašnjem dijelu najveće fudbalske smotra Starog kontinenta nije vidio ništa spektakularno, niko ne dominira, ali predviđa da to neće još dugo trajati.

"Svi još igraju na visokom nivou. Nema značajnih razlika između velikih i malih, čak nekad i nikakvih. Uslovno slabiji protivnici zasad sve svoje nedostatke i izostanak nekog individualnog kvaliteta veoma vešto nadoknađuju dobrom organizacijom, trčanjem, borbenošću, disciplinom... Kao posledicu toga imamo neka iznenađenja, kao što je na primer Island ili Mađarska, koji poslednjih niz decenija gotovo ništa ne predstavljaju u svetu fudbala. Mađari su sada pobedili favorizovane Austrijance, koji u kvalifikacijama nisu izgubili nijednu utakmicu. Međutim, to je sve trenutno stanje", rekao je Muslin.

NN: Do kada će to trajati?

MUSLIN: U početku su svi u grču i teško je reći da je neko bio drugačiji od ostalih i značajno bolji. Ne mogu da kažem da sam video nešto novo, nešto specijalno, jer svi igraju čvrsto. Pravo merilo tek sledi. Razlika će se vrlo brzo primetiti i osetiti. Kad dođe umor pokazaće se i individualni kvalitet igrača. Mnogi neće moći dugo izdržati ovakav tempo, a kako vreme bude odmicalo neki će polako da padaju.

NN: Da li je na Euru bilo mjesta za Srbiju i BiH?

MUSLIN: Svakako da je bilo mesta. Po kvalitetu smo bolji od nekih učesnika Eura i morali smo da budemo u Francuskoj, pogotovo kad vidite pojedine reprezentacije. Ne bih da spominjem imena, jer nema smisla, ali vrlo brzo će se pokazati da nisu vrhunska klasa. Mi i BiH, nažalost, nismo u Francuskoj isključivo zbog naših grešaka i sada nam ne ostaje ništa drugo nego da žalimo i pokušamo da napravimo dobar tim i kvalifikujemo se na SP u Rusiji.

NN: Smatrate da su neki slučajno na Euru?

MUSLIN: Da, ima ih. Ne previše, možda dve ili tri. Zasad se to ne primeti, jer ne gube velikom razlikom. Još dolazi do izražaja njihova agresivnost, angažovanost i želja, ali neće dugo izdržati.

NN: Ko Vas je od favorita iznenadio ili razočarao?

MUSLIN: Francuzi su jaki. Pokazali su to kroz niz prijateljskih utakmica, ali isto tako na Euru sa Rumunijom i Albanijom govore da određeni problemi postoje. Iako su dominirali u oba meča, stvarali šanse, ipak ću se usuditi reći da su i jedan i drugi dobili srećno. Protiv Rumuna i Albanaca davali su golove u poslednjim minutama, a mogli su i ne dati.

NN Mislite da su nezasluženo uknjižili šest bodova?

MUSLIN: Ja bih pre rekao da su se mučili, ali pobedili su, i to je sport. Treba svemu dodati i pritisak domaćeg terena, početni period takmičenja, jer sve će biti dosta drugačije u nastavku.

NN: Čija Vam se taktika dopada?

MUSLIN: Moj fokus sada su naši protivnici u grupi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo: Vels, Irska i Austrija. Pratim njihovu taktiku, ali ni tu nema ništa novo. Mislim da je još rano, biće zanimljivo kasnije.

NN: Koliko Srbija može u narednim kvalifikacijama?

MUSLIN: Znate kako, kada je bio žreb mnogi su rekli da smo u idealnoj grupi. Danas se vidi da to nije baš tako i da imamo jaku grupu. Od pet protivnika samo Moldavija i Gruzija nisu na EP. To dovoljno govori da nema laganih rivala. Međutim, i mi imamo kvalitetne igrače koji nas mogu odvesti na Mundijal. Ako odigramo onako kako najbolje znamo naš plasman u Rusiju neće biti ugrožen.

Regionalna liga

Muslin je u grupi onih koji daju podršku ideji o formiranju regionalne lige.

"Ja se nadam da je to moguće i da će se desiti. Tako će se pojačati kvalitet fudbala i domaćih liga. Moći ćemo da pravimo igrače iz naših prvenstava. Nažalost, u svim reprezentacijama regiona igraju više fudbaleri iz stranih liga, a to je nekada u doba stare Jugoslavije bilo nezamislivo. Dakle, jedno od rešenja za kvalitet i napredak je i regionalna liga", kaže Muslin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije