Fudbal

N/FS BiH: Suđenje na zavidnom nivou

N/FS BiH: Suđenje na zavidnom nivou
N/FS BiH: Suđenje na zavidnom nivou

Suđenje u dosadašnjih 18 kola bilo je na zavidnom nivou. Ovo je istorijska sezona i želimo da budemo na efektnom nivou, kaže potpredsjednik Komiteta za sudije i suđenje N/FSBiH Ibrahim Hasanbegović.

Ova sezona Premijer lige BiH u fudbalu jedna je od najzahtjevnijih i najznačajnijih jer će elitno društvo bh. fudbala napustiti čak šest timova. U narednoj će sezoni biti mjesta za samo 10 ekipa (plus prvaci prve lige RS i FBiH). Komitet za sudije i suđenje N/FS BiH je u dosad 18 odigranih kola do sada izrekao 14 kazni, najviše sudijama, mada su među kažnjenim i posmatrači na utakmicama.

"Mogu reći da kazne nisu plod nekog neznanja ili tendencije. Želimo da ova sezona prođe na vrhunskom nivou i zbog toga smo bili rigorozniji u ovih 18 kola i pokazali odlučnost da se tih 10 klubova iskristališe na fer i korektan način", ističe Hasanbegović, koji je dodao da su od 144 utakmice svega dvije ili tri bile "kritične".

"Na dvije ili tri utakmice smo imali suđenje ispod kriterija. Svjesni smo da će proljeće biti teže od jeseni, ali učinićemo sve da 10 klubova dobijemo na regularan način", zaključio je Hasanbegović.

Komitet za suđenje je najrigorozniji bio prema glavnom sudiji utakmice 16. kola Široki Brijeg - Travnik (2:2) Mirzi Tičiću, koji je zbog propusta u suđenju kažnjen sa 10 utakmica nedelegiranja. Odmah iza sudije iz Sarajeva je Dragan Skakić iz Gradiške.

Ovaj iskusni arbitar nije bio na nivou na meču 18. kola između Širokog Brijega i Sarajeva, a kazna je ta što ga neće biti u narednih osam kola Premijer lige. Pored njega kažnjen je i posmatrač suđenja na ovoj utakmici Suvad Musić iz Dobošnice (do kraja sezone). Nakon 11. kola i utakmice Radnik - Čelik, Husein Terzić je zaradio kaznu od sedam mečeva nedelegiranja, a slično je prošao i Tomislav Čuić, koji je zbog grešaka na susretu 9. kola Slavija - Čelik suspendovan do kraja jesenjeg dijela sezone. Ista sudbina je dočekala i posmtrača ovog meča Dragana Anđelića. Sudija Darko Obradović i posmatrač suđenja Izet Čejvanović morali su na "hlađenje" do kraja polusezone nakon propusta u utakmici Kupa između Željezničara i Krupe. Nešto manje kazne u jesenjoj polusezoni (nedelegiranje jednog ciklusa) dobili su Admir Šehović, Haris Baković, Elvis Prošić, Ognjen Valjić, Dragan Petrović i Miloš Gigović.

Hasanhodžiću 10 žutih kartona

Emrah Hasanhodžić, fudbaler Travnika, najčešće se nalazio u bilježnicama sudija. Ovaj defanzivac zaradio je čak 10 žutih i jedan crveni karton. Jedina dva igrača sa dva crvena kartona su Aldin Šišić iz Mladosti i Mustafa Kodro iz Veleža. Sa po osam žutih kartona mogu se pohvaliti Veldin Muhremović (Olimpic) i Uglješa Radinović (Borac).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije