Fudbal

Na pojačanja dali preko milijardu evra

Na pojačanja dali preko milijardu evra
Na pojačanja dali preko milijardu evra

MADRID - Real Madrid je u svijetu poznat kao veliki potrošač kada je kupovina igrača u pitanju, ali je dobio veliku konkurenciju u Mančester Sitiju, koji je za sedam godina potrošio više od milijardu evra.

Od Robinja, koji je stigao 2008. do Kevina de Brujnea, koji je kupljen prije nekoliko dana, bogati vlasnici "građana" potrošili su nevjerovatan iznos novca na pojačanja. Investitori iz UAE su klub preuzeli u septembru 2008. i od njega napravili jedan od najbogatijih klubova svijeta.

Siti je za kratko vrijeme prošao put od kluba sa skromnom prošlosti do jednog od najmoćnijih na svijetu, a to je 2008. i najavio Sulaiman al Fahim, brat šeika Mansura bin Zajeda, i prvi predsjednik grupe dioničara.

"Želimo najbolje igrače na svijetu kako bi ovaj klub učinili najboljim", rekao je tada Fahim i njegova porodica je učinila sve kako bi taj cilj i ispunila.

Klub je brzo napredovao i već 2011. je prvi put izborio nastup u Ligi šampiona, sezonu kasnije osvojio je titulu prvaka Engleske, prvu nakon 44 godine. Titule su glavni cilj, ali i dalje izmiče onaj glavni u Ligi šampiona, gdje "građani" nikako da naprave zapaženiji rezultat.

Kaldon Al Mubarak, sadašnji predsjednik Sitija, prije nekoliko mjeseci je najavio da će klub podići na viši nivo.

"Imamo jezgro ekipe koje ćemo sačuvati i dodatno pojačati. Želimo doći na viši nivo", izjavio je Mubarak, koji je zajedno sa porodicom napravio i tri franšize Sitiju u SAD, Japanu i Australiji i to u vidu Njujork Sitija, Jokohama Marinosa i Melburn Sitija.

Jasno je da je osvajanje Lige šampiona naredni cilj kluba, ali biće veoma teško stići Barselonu, Real Madrid i Bajern, koji dominiraju Ligom šampiona.

U svrhu toga u ovom prelaznom roku potrošeno je više od 200 miliona evra, a De Brujne, Rahim Sterling i Nikolas Otamendi koštali su više od 180 miliona evra. Belgijanac je stigao iz Volfzburga za 74 miliona evra, Sterling iz Liverpula za 62,5 miliona evra i na kraju defanzivac iz Valensije, koji je plaćen 44,6 miliona evropskih novčanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije