Fudbal

Orlovi slavili protiv Nigerije, Mitar dvostruki strijelac

Orlovi slavili protiv Nigerije, Mitar dvostruki strijelac
Foto: Tanjug | Orlovi slavili protiv Nigerije, Mitar dvostruki strijelac

Reprezentacija Srbije savladala je selekciju Nigerije u Londonu u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo – 2:0 (0:0).

"Orlovi" su odigrali veoma dobar meč i potpuno zasluženo savladali 'Super Orlove', što se može ispostaviti veoma važnim pred Mundijal na ljeto, posebno poslije poraza od Maroka prošlog petka u Torinu (2:0).

Oba pogotka za ekipu Mladena Krstajića postigao je Aleksandar Mitrović, u 68. i u 81. minutu, poslije odličnih asistencija Filipa Kostića.

Za razliku od duela sa Marokancima, ali i u nešto drugačijem, standardnijem sastavu, Srbija je krenula ofanzivno od samog starta, kontrolisala je posjed i zaista djelovala kao tim, pa su već u uvodnim minutima počele i da redaju šanse. 

Prvi je zaprijetio igrač meča Mitrović, snažnim udarcem sa ivice kaznenog poslije osam minuta igre, ali je talentovani golman afričkog sastava Fransis Uzoho pokazao da je raspoložen. 

Nastavila se igra u istom, visokom ritmu – Nigerijci uzvraćaju preko Viktora Mozesa, Vladimir Stojković se ističe odličnom intervencijom, a već u sljedećem napadu ponovo Mitar, sada zbog neodlučnosti, ne uspijeva da kruniše maestralno dodavanje Dušana Tadića 'štiklom' iza leđa. 

Centarforu Fulama se veliki napor isplatio u 14. minutu, kada je uspio da se izbori sa čuvarom i glavom pošalje loptu preko linije, ali to nije vidio Kreg Poson, odnosno njegov pomoćnik, pa Srbiji nije priznat čist gol. 

Do odlaska na odmor, najbolju priliku u prvom dijelu meča za 'Orlove' propušta Tadić, poslije centaršuta Antonija Rukavine, kada se još jednom ističe dvadesetogodišnji Uzoho.

S druge strane, daleko bolje prilike u finišu imali su Nigerijci, ali oba puta poslije velikih propusta srpskog tima. Najprije je kapiten Aleksandar Kolarov u posljednji čas spriječio Aleksa Ivobija da, najvjerovatnije, zakuca loptu u mrežu sa peterca, dok Rukavina 'čisti' situaciju na nekoliko metara od linije poslije neopreznog faula Branislava Ivanovića. 

Nije Krstajić ništa mijenjao na poluvremenu, a nije bilo promjene ni u pristupu Srbije. Sada je Filip Kostić prednjačio u atacima, ali smo na vodeći gol ipak morali da sačekamo do 68. minuta. 

Nevjerovatno uporni i agilni MItrović uspio je da se izbori za loptu na ivici šesnaesterca, pored dvojice čuvara, i doturi je do Kostića na stranu, ovaj mu je odmah vratio na peterac, a Aleksandar lijepim volej udarcem zatresao mrežu za slavlje srpske dijaspore u Londonu. 

Pored napadačkog mentaliteta i tečne igre na polovini rivala, ono što može da raduje jeste i činjenica da su orlovi nastavili da kontrolišu dešavanja na terenu i pošto su poveli, a kao produkt svega došla je još jedna odlična akcija i potvrda zasluženog trijumfa. 

Međutim, neposredno prije nego što je postavljen konačan rezultat, po ko zna koji put, neopreznost i 'jeftina' greška mogli su da koštaju pobjede. 

Loše su bili postavljeni srpski igrači, Ivanović nije uspio da se izbori sa Odeonom Igalom, što je ovaj umalo iskoristio da gotovo sa zemlje donese izjednačenje, ali lopta kači čuvara mreže Srbije i nekako odlazi preko prečke. 

Kazna je stigla u 81. minutu, poslije divne akcije u četiri poteza. Aleksandar Kolarov je izveo aut, Tadić sačuvao loptu i proslijedio je do zahuktalog Kostića koji je u pravi čas 'zavrće' ka penalu – gdje natrčava Mitrović i rutinski pogađa mrežu za tačku na londonskom 'Hajvu'.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije