Fudbal

Otupila oštrica velikana

Otupila oštrica velikana
Otupila oštrica velikana

Koliko su dobro igrali prošle sezone, fudbaleri Liverpula toliko loše igraju ove i tek u nedjelju su uspjeli da osvoje prvi bod u derbi susretima u Premijer ligi i to u meču s Arsenalom (2:2).

Prije toga "redsi" su gubili redom od Mančester Sitija, Čelsija, Mančester junajteda i uz nula bodova na kontu četa Brendana Rodžersa je imala i gol-raziliku 2:8. Menadžer Liverpula je i pored boda u četiri meča istakao da je bio zadovoljan igrom s Junajtedom i Arsenalom.

Razlog nešto slabije sezone leži sigurno u tome što su igrači s "Enfilda" mnogo neefikasniji u odnosu na prošlu sezonu. Do sada je Liverpul u 17 kola postigao 21 pogodak, dok je prošle sezone borbu za titulu izgubio u finišu sezone i u 38 kola postigao 101 pogodak, što je samo jedan manje u odnosu prvaka Siti. Iz prošle sezone su izgubili najboljeg strijelaca sa 31 pogotkom Luisa Suareza, koji je prešao u Barselonu, a angažovana pojačanja nisu na nivou Urugvajca.

Statistika "redsa" u dosadašnjem dijelu Premijer lige govori da su 180 puta uputili udarac prema golu protivnika, ali samo 80 je išlo u okvir. Od tih 80, 21 je bio pogodak, što znači da im je efikasnost na oko 11 odsto. Problem predstavlja i to što mrežu protivnika tresu na svaka 72 minuta.

Još je veći problem odbrana Liverpula. Na samo četiri utakmice sačuvali su netaknutu mrežu, a u 17 kola primili su 24 pogotka. Ukupno je prema golmanima "redsa" upućeno 188 udaraca, a oni su odbranili nešto više od 65 odsto. Još jedan podatak koji sigurno ne može da zadovoljiti Rodžersa je taj da je svaki četvrti primljeni gol plod greške odbrane Liverpula. Nakon svega ovoga i ne čudi da je Liverpul tek na 10. mjestu sa 17 bodova manje od lidera Čelsija.

Za poređenje sezone kakvu ima engleski velikan najbolje je uzeti još jednu ekipu koja ove jeseni prolazi kroz veliku krizu, a to je Borusija iz Dortmunda. Oni su još neprecizniji od "redsa", u pogodak pretvaraju samo nešto manje od devet odsto udaraca prema golu protivnika. Prema golu protivnika uputili su 206 udaraca, od čega je 90 išlo u okvir, a samo 18 lopti je završilo iza leđa golmana protivničke ekipe. Za pogodak ima treba 85 minuta. Za cijelu prošlu sezonu postigli su 80 pogodaka.

Za utjehu Liverpulu, "žuto-crni" imaju čak i goru odbranu. Samo dva puta su sačuvali mrežu netaknutom i primili su čak 26 golova, od čega su igrači Jigrena Klopa direktno krivi za devet. Ovo je dovoljno da "milioneri" budu tek 17. na tabeli sa 15 bodova, koliko ima i fenjeraš Frajburg, a prošle sezone su poput Liverpula bili vicešampioni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije