Fudbal

Ovo su fudbaleri sa najdužim ugovorima u Premijer ligi BiH (FOTO)

Ovo su fudbaleri sa najdužim ugovorima u Premijer ligi BiH  (FOTO)
Ovo su fudbaleri sa najdužim ugovorima u Premijer ligi BiH (FOTO)

Veliki broj evropskih fudbalskih klubova sa igračima potpisuje dugotrajne ugovore, a u posljednjih par godina tim putem su krenuli i klubovi iz BiH.

Bosanskohercegovački klubovi, posebno Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg, sa svojim igračima sve češće potpisuju dugotrajne ugovore i svakako je to sportska politika na kojoj se mora istrajati. Mnogo igrača za svoje klubove vezano je trogodišnjim, četvorogodišnjim, a ima i onih koji su potpisali ugovor na čak pet godina, a SportSport.ba vam donosi imena 10 fudbalera koji imaju najduže ugovore.

10. Vedran Kjosevski (Željezničar):  Mladi golman i dugogodišnji član omladinskih reprezentativnih selekcija naše zemlje, profesionalnim ugovor sa Željezničarom je potpisao 2013. godine. Kjosevski je potpisao ugovor na pet godina, koji ističe 2018. godine. On je već duže vremena rezervni golman Plavih, a ukoliko Grbavicu napusti Marijan Antolović, Kjosevski će preuzeti "jedinicu". U prvom dijelu premijerligaške sezone u dva navrata je stajao na golu višestrukog bosanskohercegovačkog prvaka.

9. Edin Rustemović (Sarajevo):  Edin Rustemović u Sarajevo je stigao na početku ove godine iz Drine iz Zvornika. Ugovor s aktuelnim prvakom države potpisao je 02. februara 2015. godine, a ugovor s Sarajevom će trajati do 30. novembra 2018. godine. Vezni fudbaler za Sarajevo je odigrao 28 susreta, od kojih se 16 puta našao u prvom sastavu bordo tima. U dresu tima s Koševa je odigrao preko 1800 minuta i pri tom je postigao jedan pogodak.

8. Elvedin Herić (Sarajevo):  Još jedan fudbaler za Sarajevo je vezan dugogodišnjim ugovorom. Radi se o Elvedinu Heriću, koji je rođen 1997. godine, i igra na poziciji defanzivnog veznog. Profesionalni ugovor s Sarajevom potpisao je 4. marta 2015. godine, a ističe mu na kraju 2018. godine. Herić ima tek 18 godina i za tim s Koševa je nastupio dva puta. Na terenu je ukupno proveo 14 minuta, te se nije uspio upisati u strijelce.

7. Samir Radovac (Sarajevo):  Mladi veznjak Samir Radovac je velika nada tima s Koševa, a jedno vrijeme nosio je i kapitensku traku. Devetnaestogodišnji fudbaler je potpisao ugovor sa Sarajevo 02. februara ove godine koji ističe 31. decembra 2018. godine. Radovac može igrati na više pozicija u veznom redu, a u dresu Sarajeva je nastupio 55 puta, od toga 16 puta kao starter. Za 3467 provedenih minuta na terenu je postigao dva pogotka, te je osvojio titulu prvaka države.

6. Marko Mihojević (Sarajevo):  Marko Mihojević igrao je za omladinske selekcije Sarajeva, a 2. februara 2015. godine mladi fudbaler je potpisao ugovor koji ističe 31. decembra 2018. godine. Može igrati na poziciji stopera, te zadnjeg veznog. Za Sarajevo je nastupio 11 puta, od toga četiri puta kao starter.

5. Demir Peco (Velež):  Demir Peco ugovor s Veležom je potpisao 26. februara 2015. godine, a isti traje do 8. januara 2019. godine. Devetnaestogodišnji fudbaler igra na poziciji desnog veznog, a za Velež je odigrao 16 utakmica, od toga je tri puta bio starter i nije se uspio upisati u strijelce.

4. Kerim Memija (Željezničar): Kerim Memija, mladi defanzivac Željezničara i jedan od najboljih fudbalera tima s Grbavice ugovor je potpisao 13. februara 2014. godine i u najtrofejnijem bosanskohercegovačkom klubu će ostati do 22. januara 2019. godine. Memija je ovo sezone nastupio u četrnaest utakmica, od toga je 13 puta bio starter. Nije se uspio upisati u strijelce, a u prethodnoj sezoni tri puta pogodio za Plave. Sveukupno je odigrao 40 utakmica za Želju, 25 puta startao i na terenu je proveo gotovo 3000 minuta, a njegov petogodišnji ugovor sa Željom je jedan od najdužih u Premijer ligi svih vremena.

3. Josip Ćorluka (Široki Brijeg): Josip Ćorluka je mladi fudbaler Širokog Brijega. Mladi veznjak potpisao je ugovor s timom s Pecare 22. jula 2015. godine, a ističe mu prvog juna 2019. godine. Odigrao je ove sezone šest utakmica, te je tri puta zaigrao od prve minute. U 394 minute provedene na terenu nije se uspio upisati u strijelce.

2. Muhamed Mujić (Sloboda): Muhamed Mujić napadač Slobode odigrao je sjanu prošlu sezonu i zaradio je novi ugovor s Slobodom. Aktuelni lider na tabeli s Mujićem je ugovor potpisao 22. jula 2015. godine, a isti vrijedi do 30. juna 2019. godine. Nakon sjajne prošle sezone, gdje je bivši fudbaler Budućnosti iz Banovića odigrao 21 utakmicu, ove sezone muku muči s povredama pa je odigrao samo jednu utakmicu, te se nije upisao u strijelce.

1. Dino Ćorić (Široki Brijeg): Najduži ugovor u ligi ima Dino Ćorić, fudbaler Širokog Brijega. Ćorić je aktuelni ugovor s Širokim potpisao 22. jula 2015. godine, a na Peceri će ostati sve do prvog juna 2020. godine. Vezni fudbaler ove sezone igra veoma dobro, te je odigrao 13 utakmica, a od toga je 11 puta bio starter. Za Široki je od sezone 2013/14 odigrao 65 utakmica, startao je u 47. Za 5294 minuta na terenu je postigao 11 pogodaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije