Fudbal

Pep najlakše do trofeja

Pep najlakše do trofeja
Pep najlakše do trofeja

Žoze Murinjo je trenutno najpopularniji, ser Aleks Ferguson je najtrofejniji, ali Pep Gvardiola je trenutno najuspješniji fudbalski stručnjak.

Murinjo je proteklog vikenda osvojio 21. trofej u karijeri i to sa četiri kluba. Ukupno je dosad na klupi Porta, Čelsija, Intera i Real Madrida sjedio 727 puta i trofej osvaja na svakih 34,6 utakmica. Portugalcu malo nedostaje da bude na pola puta do Fergusona, koji je s Aberdinom i Mančester junajtedom osvojio 44 trofeja. Iako se na pitanje ko su najbolji stručnjaci mnogi prvo sjete pomenutog tandema, oni nisu najuspješniji kada se uporede trofeji i broj utakmica. Gledajući ovu statistiku, Škot je lošiji od Murinja pošto je ekipe vodio na 2.131 utakmici i trofej je osvajao nakon svakih 48,43 meča.

Od svih trofejnih stručnjaka, među kojima su Karlo Anćeloti, Otmar Hicfild, Fabio Kapelo, Arsen Venger, Luj van Gal... najuspješniji je Pep Gvardiola, pred kojim su sigurno još mnoge trofejne sezone. Mladi stručnjak je trenutno na klupi Bajerna, a trenirao je još samo Barselonu. Pomenuta dva kluba je vodio na 378 utakmica i osvojio je 19 pehara, što mu donosi trofej nakon 19,89 mečeva.

Između Murinja i Gvardiole nalazi se samo jedan stručnjak, prema pisanju "Daily Maila", i radi se o Bobu Pejsliju, koji je bio menadžer Liverpula od 1974. do 1983. S "redsima" je u devet godina osvojio 20 trofeja i ekipu je vodio na 535 utakmica. Pejsli je nešto lošiji od Gvardiole pošto je trofej osvajao nakon svaki 26,78 utakmica.

Dubok trag u svijetu fudbala bez sumnje ostavili su Luj van Gal, Visente del Boske i Fabio Kapelo, koji se nalaze među pet najboljih od još aktivnih stručnjaka kada je ovaj segment u pitanju. Van Gal trenutno vodi Mančester junajted i još nije osvojio niti jedan trofej, a trenutno ima veoma male šanse za to. Trenirao je, između ostalog, AZ, Ajaks, Barselonu, Bajern i Holandiju i na 831 utakmici je osvojio 19 trofeja. Može da se pohvali trofejom na svake 43,73 utakmice. Ispod 50 utakmica za trofej treba i Del Boskeu i Kapelu. Španac je na 472 utakmice osvoji 10 trofeja, a Italijan na 625 utakmica ima 13 pehara.

Top 5 aktivnih trenera

Pep Gvardiola

Timovi: Barselona, Bajern

Utakmica: 378

Trofeja: 19

Prosjek: 19,89

Žoze Murinjo

Timovi: Porto, Čelsi, Inter, Real M.

Utakmica: 727

Trofeja: 21

Prosjek: 34,6

Luj van Gal

Timovi: Ajaks, Barselona, Holandija, AZ, Bajern, Mančester j.

Utakmica: 831

Trofeja: 19

Prosjek: 43,73

Visente del Boske

Klubovi: Real, Bešiktaš, Španija

Utakmica: 472

Trofeja: 10

Prosjek: 47,2

Fabio Kapelo

Timovi: Milan, Real M., Roma, Juventus, Engleska, Rusija

Utakmice: 625

Trofeji: 13

Prosjek: 48,07

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije