Fudbal

Pojačanja se sama otplatila

Pojačanja se sama otplatila
Pojačanja se sama otplatila

Najveća pojačanja u engleskoj Premijer ligi već su vratila popriličan dio sredstava koja su uložena za njihovo angažovanje, i to kroz prodaju dresova, saopštila je firma "Kitbag.com", specijalizovana za prodaju dresova preko interneta.

Apsolutni hit ovog mjeseca je Radamel Falkao, novi napadač Mančester junajteda, i prema pisanju medija skoro trećina svih premijerligaških dresova prodatih u septembru nosi njegovo ime i broj.

Na nešto duže staze, od 1. jula do kraja prošle nedjelje, dres Anhela di Marije, još jednog člana "crvenih đavola", najpopularniji je među svim Junajtedovim. Čak 20,6 odsto svih dresova Junajteda prodatih u prethodna dva i po mjeseca nose broj sedam sa imenom Argentinca. Di Mariji opasno prijeti Falkao, koji je već na 18,3 odsto prodatih dresova Junajteda. Di Marija je dominaciju najavio još u prvoj nedjelji, kada je njegov udio među Junajtedovim dresovima bio čak 24 odsto.

Najveća pojačanja Arsenala i Liverpula nisu na startu bila toliko uspješna. Aleksis Sančez i Mario Baloteli su odmah po potpisivanju dobacili samo do po 13 odsto kluspkih dresova. Čelnici Liverpula prijavili su u to vrijeme da su od Balotelijevih dresova prvog dana imali zaradu od 50.000 funti, što predstavlja oko 800 dresova.

Ipak, Sančez je na dvoipomjesečnom nivou najdominantniji igrač unutar jednog od vodećih klubova, jer dres Čileanca je odabralo 36,7 odsto Arsenalovih navijača ovog ljeta. On je i najzaslužniji za veliki porast prodaje dresova "tobdžija" u cjelini. Čak 403 odsto više nego ljeta 2013. godine kada je prva zvijezda prelaznog roka Mesut Ozil stigao iz Real Madrida.

U nekim od njihovih velikih rivala i dalje su najpopularniji stari članovi tima. Dres Serhija Aguera, napadača Mančester Sitija, kupilo je više od trećine (33,7 odsto) navijača "građana". Liverpulova publika opredijelila se za tradiciju i najviše se i dalje prodaje dres Stivena Džerarda (23,7 odsto), a tek nakon legendarnog kapitena slijedi Baloteli, čiji dresovi čine 22,9 odsto prodaje "redsa". Džerard je u istoriji Premijer lige drugi, iza Vejna Runija, igrača Junajteda, koga povremeno na jednu sezonu preteknu nova pojačanja "crvenih đavola", ali na duže staze potpuno dominira.

Zanimljiv je slučaj Čelsija, gdje u duelu velikih zvijezda prelaznog roka Sesk Fabregas i dalje dominira u odnosu na Dijega Kostu (26,6 prema 20,2 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije