Fudbal

Policija opet pucala

Poljska policija je drugo veče zaredom vodenim topom i gumenim mecima rastjerivala navijače i huligane koji su protestovali ispred sjedišta policije u Knuruvu na jugozapadu Poljske zbog pogibije jednog navijača.

Oko 300 mještana Knurova i navijača lokalnog kluba 4. lige Konkordija okupilo se u nedjelju naveče i protestovalo zbog toga što je policija u subotu pucala gumenim mecima prvo u vazduh, a zatim na grupu oko 50 huligana Konkordije, koji su nakon prekida utakmice istrčali na teren da nastave okršaj sa tribina i napadnu fudbalere gostujećeg tima Ruh iz Rađonkuva.

Jednog 27-godišnjeg mladića u grupi huligana Konkordije pogodio je gumeni metak u vrat i on je nakon što je odvezen u bolnicu iskrvario i umro.

Mirni protest u nedjelju pod parolom "Za istrčavanje na teren ne smije da bude smrtna kazna" pretvorio se, međutim, kao i u subotu, u nerede, pošto je grupa huligana među demonstrantima počela da baca kamenice i flaše na kordon policajaca.

"Na policajce su poletjele kamenice. Oni se reagovali silom. Pendrecima, vodenim topom i gumenim mecima. Odbili su napad, a napadači su se razbježali u obližnje ulice", kazao je poljskoj televiziji TVP.info portparol lokalne policije Andžej Gonska.

Odmah je uhapšeno sedam huligana, tokom noći taj broj je porastao na 30 privredenih, a demonstranti su demolirali pet policijskih vozila, javljaju poljski mediji.

Poljski ministar administracije i digitalizacije Andžej Halicki apelovao je i na fudbalske navijače i na poljske političare koji su u završnici kampanje pred izbore za predsjednika Poljske, 10. maja, da se suzdrže dok tužilaštvo ne okonča istragu o tome da li je policija zloupotrijebila ovlaštenja i reagovala neprimjereno brutalno na utakmici Konkordija - Ruh u Knuruvu.

"Prepustimo istragu tužilaštvu zato što se desila drama, ali sa druge strane to nije povod za pozive na odmazdu i neodgovorne apele", kazao je Halicki poljskoj televiziji TVN24.

Pravi odgovor na tragičnu smrt mladog Poljaka na stadionu i problem s huliganima nije, prema ocjeni ministra Halickog, zatvaranje stadiona.

"Sa raznih strana se nude recepti, i to prilično radikalni. Moramo na nivo niže (ligaška prvenstva nižeg ranga) da prenesemo model saradnje lokalnih samouprava, uprave klubova i grupa koje preuzimaju odgovornost za organizaciju utkamica. Ekstraliga nije zatvarala stadione", kazao je Halicki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije