Fudbal

Prijave protiv čelnika N/FS BiH

Prijave protiv čelnika N/FS BiH
Prijave protiv čelnika N/FS BiH

Nekadašnji članovi Izvršnog odbora Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH Amer Halep, Ibrahim Adilagić i Senad Islam juče su Tužilaštvu BiH u Sarajevu predali krivičnu prijavu protiv Elvedina Begića, predsjednika N/FS BiH, Jasmina Bakovića, generalnog sekretara Saveza, i drugih zbog nezakonitih radnji u posljednje četiri godine.

Nekada visokopozicionirani funkcioneri u bh. fudbalu tvrde da imaju dokaze da su, kako navode, "Begić i drugi izvršili krivična djela", te da će oni biti procesuirani od strane istražnih organa.

"Razlog našeg dolaska je podnošenje krivične prijave protiv Elvedina Begića, predsjednika N/FS BiH, vezano za krivična djela koja je počinio u posljednje četiri godine. Radi se o utaji PDVa u iznosu od 800.000 KM, zatim skrivenih pet miliona KM prometa, kao i sklapanju ugovora bez odobravanja Izvršnog odbora i još niz stvari koje smo naveli u prijavi. Otprilike oko 10 miliona maraka je zadokumentovanog iznosa kojeg smo prijavili Tužilaštvu", kaže za "Nezavisne" Halep, kojeg je N/FS BiH suspendovao na 12 mjeseci još 2014. zbog kršenja Pravilnika ponašanja članova fudbalske organizacije. On očekuje da će ovaj proces biti dug.

"Očekujemo da će pravosuđe raditi kako treba po propisima i zakonima kao i do sada. Ovaj proces će možda potrajati, ali očekujem da će ovi ljudi biti procesuirani za ova djela koja su počinili", dodao je Halep.

S druge strane, Islamu i Adilagiću je mandat u IO istekao krajem prošle godine, a prije toga su i oni zaradili suspenziju zajedno sa Farukom Hadžibegićem, nekadašnjim članom Odbora za posredovanje i savjetovanje.

"Obavili smo prije svega moralnu i ljudsku obavezu. Sustavno smo nas trojica prozivani od strane predsjednika N/FS BiH i nekih drugih da smo podnosili neke anonimne krivične prijave. Ovaj put, da bismo dokazali, krivičnu prijavu smo potpisali nas trojica, sa dokumentima kojima smo raspolagali i dokazali navedene radnje. Nadamo da će bh. tužilaštvo ovo procesuirati i dokazati, a ova prijava ima svoju težinu i važnost", kazao je Islam i dodao:

"Prijava se odnosi na predsjednika Begića, generalnog sekretara Bakovića i ostala lica za koja se dokaže da su sudjelovala u ovom procesu.

Baković nije imao neki poseban komentar na ovu temu.

"Pošto ne znam o čemu se radi, zaista ne mogu komentarisati bilo šta vezano za tu temu. Jedino što mogu reći da mi u N/FS BiH podržavamo rad svih agencija za provedbu zakona i stojimo im na raspolaganju u svakom trenutku", rekao je za "Nezavisne" generalni sekretar N/FS BiH. Pokušali smo stupiti u kontakt i sa prvim čovjekom N/FS BiH Elvedinom Begićem, ali on se nije javljao na naše pozive.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije