Fudbal

Radnike plaćali da navijaju

Radnike plaćali  da navijaju
Radnike plaćali da navijaju

Dodjeljivanje organizacije Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine Kataru izazvalo je veliku buru, a iz pomenute zemlje ne prestaju da dolaze skandalozne vijesti. Posljednja u nizu je ta da se sezonski radnici koriste kao navijači.

Radnici u Kataru, angažovani na izgradnji stadiona za potrebe Mundijala, plaćeni su i dopunski jer na fudbalskim, rukometnim i odbojkaškim turnirima navijaju za zemlju svog poslodavca, prenosi Asošiejted pres (AP). Oko 150 radnika je bilo plaćeno da navijaju na "Katar openu", internacionalnom turniru u odbojci na pjesku, koji je igran prošlog mjeseca, prenosi "Guardian". Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) je nedavno na sajtu objavila da je takmičenje pod njihovim okriljem u Kataru okupilo "masu navijača". Ričard Bejker, direktor zadužen za medije u FIVB, istakao je da ova organizacija nije znala da se radi o lažnim navijačima te da će tražiti objašnjenje od organizatora turnira.

"Radnici iz Gane, Kenije i Nepala koji rade u Kataru kao autobuski i taksi vozači rekli su da ne idu na utakmicu zbog odbojke, već zbog novca", prenosi AP.

Prosječna "nadnica" za navijanje iznosi 30 katarskih rijala ili osam dolara, a za taj novac sezonski radnici iz Afrike i Azije rado ispune autobus i odu na utakmicu, gdje obučeni u tradicionalnu katarsku nošnju temperamentno navijaju, piše AP. Među najmanje plaćenim navijačima su oni iz Kenije i Nigerije. "Guardian" piše da su radnici iz ove dvije zemlje dobijali 20 rijala, što je nešto manje od šest dolara. Ovakva ponuda privlačila je mnoge navijače da idu na odbojkaške utakmice. Da nema pravila u plaćanju, pokazauje i potvrda jednog "navijača" iz Kenije, koji je za prisustvo na rukometnoj utakmici dobio čak 50 rijala, što je nešto manje od 15 dolara, dok se za gledanje fudbalske utakmice u prosjeku dobija između 20 i 25 rijala, piše "Guardian".

Katar ima svega 2,1 milion stanovnika i najbogatija je zemlja na svijetu po glavi stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije