Fudbal

Ronaldo najbolji, Sušiću i BiH glas

Ronaldo najbolji,  Sušiću i BiH glas
Ronaldo najbolji, Sušiću i BiH glas

Kristijano Ronaldo drugi put je proglašen za najboljeg igrača svijeta u izboru magazina "World Soccer". Na listi najboljih timova nalazi se i reprezentacija BiH, kao i selektor "zmajeva" Safet Sušić.

Ronaldo je s 1.075 glasova titulu osvojio ispred Lionela Mesija (Barselona) i Franka Riberija (Bajern). Ukupno 80 fudbalera osvajalo je bodove, a na listi se ne nalazi niti jedan igrač iz BiH. Od fudbalera s prostora bivše Jugoslavije najbolje je plasiran Branislav Ivanović, defanzivac Čelsija i reprezentacije Srbije, koji dijeli 42. mjesto sa šest glasova. Na listi se nalaze još Marijo Mandžukić, reprezentativac Hrvatske i igrač Bajerna (51. mjesto), s četiri glasa i Nemanja Matić, vezista Benfike i Srbije, koji dijeli 59. mjesto s tri glasa.

Magazin "World Soccer" proglasio je i najbolje timove, ali i fudbalske stručnjake u 2013. godini. Na listi najboljih timova mjesto je našla i reprezentacija BiH sa jednim glasom, a titulu je bez premca odnio Bajern koji je osvojio 118 glasova. Samo pet timova je i dobilo glasove u ovom izboru, a to su još Atletiko Madrid, Borusija Dortmund i reprezentacija Njemačke.

Za najboljeg stručnjaka proglašen je Jup Hejnkes, koji je s Bajernom prošle sezone osvojio Ligu šampiona, ali i trofeje u Bundes ligi i Kupu Njemačke. Iskusni stručnjak je osvojio 86 glasova širom svijeta. Mjesto među najboljima je našao i Sušić, koji s jednim glasom dijeli osmu poziciju s Karlom Anćelotijem, Antoniom Konteom, Larsom Lagerbakom, Oskarom Tabarezom i Arsenom Vengerom.

Nagrada magazina "World Soccer" na neki je način uvod u "Zlatnu loptu", koju u januaru zajednički dodjeljuju FIFA i "France Football". Pobjednik će biti proglašen u Cirihu 13. januara. Finalisti u takmičenju za najboljeg fudbalera su Mesi, Ronaldo i Riberi. Izbor "World Soccera" dosad je prilično tačno najavljivao i dobitnika "Zlatne lopte", a u posljednjih 10 godina samo dva puta su promašili. Naime, Ronaldinjo je 2004. osvojio nagradu "World Soccera", a "Zlatna lopta" je otišla u ruke Andreja Ševčenka. Isto se desilo 2010. kada je ovaj magazin za najboljeg proglasio Čavija Ernandeza, a glavni laureat bio je Mesi. Ukoliko se tradicija pogađanja nastavi, Ronaldo bi ove sezone trebalo da osvoji "Zlatnu loptu" u Cirihu.

 

Top 5 najboljih trenera

ime i prezime         klub/reprezentacija                   glasova

1. Jup Hejnkes                 Bajern                             86

2. Jirgen Klop                  Borusija D.                     15

3. Dijego Simeone           Atletiko M.                      5

4. Ser Aleks Ferguson     Mančester j            .        4

5. Visente del Boske        Španija                           2

  

Tim godine  

1. Bajern                118

2. Atletiko M.        1

3. Borusija D.        1

4. BiH                    1

5. Njemačka          1

Top 5 najboljih igrača

ime i prezime                   klub/reprezentacija          glasova

1. Kristijano Ronaldo       Real/Portugal                   1.075

2. Lionel Mesi                  Barselona/Argentina         926

3. Frank Riberi                Bajern/Francuska             870

4. Zlatan Ibrahimović       PSŽ/Švedska                   658

5. Arjen Roben                Bajern/Holandija              324

 

Pokrenuo društvenu mrežu

I dok iščekuje kako će završiti rasplet za "Zlatnu loptu", Kristijano Ronaldo je pokrenuo svoju društvenu mrežu VivaRonaldo.com, na kojoj će Portugalac, kako kaže, biti veoma aktivan. Stranica ima aplikaciju, a obožavaoci imaju priliku da učestvuju u raznim igrama i osvoje nagrade i ulaznice za utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije