Fudbal

Safet Sušić: Mene nije lako smijeniti

Safet Sušić:  Mene nije  lako smijeniti
Safet Sušić: Mene nije lako smijeniti

Nije lako poslije samo jednog poraza smijeniti selektora koji je prvi u istoriji odveo reprezentaciju BiH na Svjetsko prvenstvo, rekao je juče Safet Sušić, o čijoj je sudbini na trenerskoj klupi u petak raspravljao Izvršni odbor N/FS BiH.

U razgovoru za "Nezavisne" Pape je priznao da zna da ima protivnike i među čelnicima bh. kuće fudbala bez obzira na to što je na kraju sjednice u petak dobio puno podršku za nastavak svog rada.

"Nekima bi odgovaralo da sam ja digao ruke od svega i sam otišao, ali nije mi ni padalo na pamet da se povučem. Pojedinci treba da shvate da ja isto tako imam i bezrezervnu podršku kod mnogih", kazao je Sušić.

NN: Šta se tačno dešavalo u petak?

SUŠIĆ: Smjenu niko zvanično nije spomenuo, niti je od mene tražio ostavku. Ipak, smatram da bi mnogima to odgovaralo da sam ja došao u salu i rekao dosta je više, ja odlazim. Vjerovatno su mnogi uradili dosta toga da moju poziciju oslabe u N/FS BiH. Ja sam toga svjestan i to me ne iznenađuje.

NN: Ko su ti kojima bi odgovaralo?

SUŠIĆ: Vjerovatno ima ljudi iz N/FS BiH koji su tako nešto priželjkivali. Neki novinari bi isto željeli da mi vide leđa, a vjerovatno i jedan dio javnosti. To je valjda normalno, čim se izgubi jedna takva utakmica, ima onih koji traže ostavku i da se "siječe glava".

NN: Zašto je sjednica IO N/FS BiH trajala toliko dugo, a na kraju se ništa "spektakularno" nije desilo?

SUŠIĆ: Treba znati da je bilo 14 članova IO, nekoliko fudbalskih ambasadora, selektora i kada svi pričaju po pet minuta, neki i duže, to je onda dva ili tri sata najmanje. Međutim, cijeli tok sjednice protekao je u korektnom tonu. Nije bilo nikakve žustre rasprave ili ponajmanje svađe.

NN: Zašto je uopšte zakazana sjednica IO?

SUŠIĆ: Da li se nešto pripremalo, da li je neko htio da me smijeni, pa kada je vidio da to ne može da prođe, onda odustao, ja zaista ne znam. Na kraju je ispalo da su se svi okrenuli i da sam od svih dobio podršku da se nastavi dalje. Nisam bio ubijeđen da mi neko sprema otkaz, ali nisam nimalo naivan da olako prihvatim neke stvari.

NN: Ima li razloga za paniku?

SUŠIĆ: Treba se zabrinuti kada se izgubi jedna takva utakmica u kojoj su bila planirana sigurna tri boda. E sad, da li treba biti velika panika, nisam siguran, a nisam ni vidio da je bilo tako velike panike kao što se želi predstaviti.

NN: Hoće li posljednja dešavanja poljuljati atmosferu u ekipi?

SUŠIĆ: Mene te priče uopšte ne interesuje. Imam moje saradnike i većinu igrača u koje imam povjerenje i smeta mi kada se postavi pitanje u vezi sa bojkotom. Mislim da je to nekorektno prema tim momcima, jer od njih 22 sa zadnjeg okupljanja, njih 19 upravo kod mene je počelo reprezentativnu karijeru. Nema logike da me bojkotuju.

NN: Strahujete li od ishoda mečeva sa Velsom i Belgijom?

SUŠIĆ: Takav je fudbal. Jedan poraz se desio, a kada bismo doživjeli drugi i treći, zna se šta bi uslijedilo. Naredni poraz bi nas udaljio od "Eura". Međutim, ja o takvom scenariju neću ni da razmišljam. Svi smo svjesni da smo podbacili protiv Kipra i da te izgubljene bodove moramo nadoknaditi. Očekujem daleko bolju igru nego što je bila sa Kiprom i da zabilježimo dobar rezultat.

Spisak

Spisak za meč u gostima sa Velsom, odnosno kući sa Belgijom, selektor bi trebalo da objavi danas ili najkasnije sutra.

"Pozive ću vjerovatno uputiti u poneđeljak i odmah potom objaviti spisak javno. Ima nekoliko igrača koji su bili povrijeđeni i nisu igrali. Nije bilo Sejada Salihovića, Ermina Bičakčića, Vedada Ibiševića... Kada u poneđeljak dođem u N/FS BiH, pozvaću ih i viđeti da li su spremni, kakva je situacija s njima", najavio je Sušić.

Bez promjena u ekipi  

Bez obzira na loš rezultat sa otvaranja kvalifikacija, na spisku Safeta Sušića za oktobarske mečeve ne treba očekivati značajnije izmjene.

"Mi nemamo nekih izmjena, a neke, čim ih malo kritikujem, pogode strahovito činjenice. Kada se igubi utakmica protiv ekipa kao što je Kipar, u većini reprezentacija skloni se četiri-pet igrača. Kod nas, čim se to spomene, odmah je panika. Kao da se ne smije ni reći ni pomisliti nešto protiv igrača. Sviđelo se to nekom ili ne, činjenica je da mi nemamo neki veliki izbor. Prije nekoliko dana čitao sam da je Karlo Anćeloti rekao da Geret Bejl i Luka Modrić moraju puno bolje da igraju. Kod nas da tako nešto neko kaže, odmah bi bila panika", kazao je Sušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije