Fudbal

Statistika na strani Jagodića i Stojnića

Statistika na strani Jagodića i Stojnića
Statistika na strani Jagodića i Stojnića

Serija loših rezultata i pozicija u zoni ispadanja na tabeli uzdrmali su Fudbalski klub Borac, pred kojim je, čini se, smjena Petra Kurćubića, koji je, ako se gleda statistika, jedan od najneuspješnijih trenera koji su u Premijer ligi vodili banjalučki klub.

"Crveno-plavi" se nalaze u teškoj situaciji i do kraja sezone ih po svemu sudeći očekuje velika borba za opstanak. Četiri vezana poraza neće tako lako moći da se nadoknade, a da li će to pokušati Kurćubić ili neko drugi trebalo bi da bude poznato uskoro. Među mogućim nasljednicima pominju se Slobodan Starčević, trenutno sportski direktor i trener Krupe na Vrbasu, te Velimir Stojnić, Branimir Tulić i Željko Vranješ.

Ukoliko Kurćubić u nastavku sezone ne bude vodio ekipu, ponoviće se sezone 2002/2003. i 2011/2012, kada su Borac u toku jedne sezone vodila tri trenera. U prvom slučaju to su bili Slobodan Karalić, Stojan Malbašić i Borče Sredojević, a u drugom Zvjezdan Cvjetković, Stojnić i Slaviša Božičić.

Kurćubić je na klupu Banjalučana došao nakon 6. kola, kada je poslije poraza u Zvorniku od Drine ostavku podnio Vlado Jagodić. Srbijanski stručnjak se nije mnogo proslavio pošto je u sedam kola osvojio samo šest bodova, što je samo 28,5 odsto od mogućeg 21 boda.

U elitnom rangu Banjalučane je vodilo 20 trenera, neki su više puta sjedali na klupu ekipe s Gradskog stadiona i samo je jedan imao procentualno lošiji učinak od Kurćubića. Radi se o Milomiru Odoviću, koji je u sezoni 2008/2009. na klupi Borca sjedio na šest utakmica i osvojio samo četiri boda, što je 22,2% od mogućih 18.

Kada bi se gledali samo procenti, bez konkurencije bi bio Branislav Krunić, koji je tada bio sportski direktor, a na jednoj utakimici je vodio ekipu s klupe i ostvario pobjedu. Bilo je to u posljednjem kolu u sezoni 2012/2013. i jedini je trener koji ima stoodstotan učinak.

Gledajući dugoročnije, Borac je najbolje rezultate bilježio pod dirigentskom palicom Velimira Stojnića i Vlade Jagodića, koji su u dva, odnosno tri mandata vodili Banjalučane. Stojnić je dva puta sjedio na klupi ekipe iz Platonove ulice i ima učinak od 68,1 procenata. Pod njegovim vodstvom Borac je osvojio 47 bodova na 23 utakmice. Odmah iza njega je Jagodić, kojem  je drugi od tri mandata na Gradskom stadionu bio najuspješniji. On je u sezoni 2010/2011. sa Borcem osvojio titulu prvaka BiH, a ukupno je osvoji 130 bodova na 71 utakmici, što je 61 odsto od mogućih 213 bodova.

Zanimljivo je da je samo jedan trener vodio Borac tokom cijele sezone, a ovo im je 12. godina u BH Telecom Premijer ligi BiH. Radi se o Nikoli Rakojeviću, koji je sezonu 2003/2004. završio na sedmom mjestu sa 39 bodova iz 30 utakmica i procentom od 43,3 odsto. Najbliži njegovom uspjehu bio je Slobodan Starčević, sadašnji sportski direktor, koji je ekipu vodio u 29 kola, a posljednji meč s klupe je vodio već pomenuti Krunić. Starčević je jedan od 11 trenera koji su imali uspjeh veći od 50 odsto. Osvojio je 48 bodova i imao procent 55,1.

Naredni ispit Banjalučani imaju već u srijedu, kada će u Zvorniku odmjeriti snage s Drinom u osmini finala Kupa Republike Srpske. Ostaje da se vidi da li će ekipu s klupe voditi Kurćubić ili nekog drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije