Fudbal

Sud oduzima Džajiću imovinu?

Sud oduzima Džajiću imovinu?
Sud oduzima Džajiću imovinu?

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu zakazao je za ponedjeljak, 7. februar, ročište na kom će razmatrati zahtjev tužilaštva za privremeno oduzimanje imovine od bivših čelnika FK "Crvena zvezda", izjavila je u petak portparol suda Dušica Ristić.

Tužilaštvo je zatražilo privremeno oduzimanje imovine od bivših predsjednika tog kluba Dragana Džajića, finansijskog direktora Vladimira Cvetkovića i generalnog sekretara Miloša Marinkovića, kao i fudbalskog menadžera Ranka Stojića.

Njima je prošle sedmice uručeno rješenje o zabrani raspolaganja imovinom do odluke suda o zahtjevu tužilastva, koje su im uručili pripadnici Direkcije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom.

Više tužilaštvo zahtjeva privremeno oduzimanje imovine jer je tokom finansijske istrage utvrđena nesrazmjera između njihovih zakonitih prihoda i imovine koja se nalazi u njihovom ili u vlasništvu članova njihove porodice.

Prema zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom Džajić, Cvetković, Marinković i Stojić treba da dokazuju da je imovina koju tužilaštvo predlaže za oduzimanje legalno stečena.

Ukoliko sudiju Danka Lauševića ne ubijede da su se obogatili na zakonit način, imovina će im biti predata na upravljanje Direkciji za upravljanje privremeno oduzetom imovinom.

Sporna imovina, shodno zakonu, trajno se može oduzeti, poslije pravosnažnog okončanja sudskog postupka, koji je u ovom slučaju protiv njih počeo prošle sedmice.   

Njima se sudi zbog sumnje da su protivpravno prisvojili oko osam miliona evra od transfera četiri fudbalera "Crvene zvezde" u inostrane klubove.

Kako je prenio list "Politika", tokom finansijske istrage utvrđeno je da je Džajić vlasnik porodične stambene zgrade u Ulici neznanog junaka, površine 243 kvadratna metra, kao i manje zgrade na istoj adresi.

Finansijskom istragom, koju je sproveo MUP, utvrđeno je da je Džajić vlasnik garaže površine 65 kvadrata, na istoj adresi.

Inspektori za finansijske istrage su došli i do saznanja da je nekadašnji direktor "Crvene zvezde” bio vlasnik i kuće u Danteovoj ulici, u čijem sastavu se nalaze dve garaže, dva trosobna i jedan jednosoban stan.

Takođe je utvrđeno da Džajić ima više dinarskih i deviznih računa, ali da na njima nema novčanih sredstava.

Predmet finansijske istrage bili su i članovi porodice Džajić, pa je utvrđeno da je njegova supruga vlasnica stana u Molerovoj ulici, površine 98 metara kvadratnih, i stana u Ulici Mihaila Pupina, čija je površina 85 kvadrata.

Finansijska istraga utvrdila je i da je supruga nekadašnjeg direktora "Zvezde” bila vlasnica još jednog stana u Ulici Mihaila Pupina, površine 86 kvadrata, ali da ga je 2008. godine prodala.

Cvetković, koji se kao i Džajić optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja, na svom imenu ima dva stana u Kursulinoj ulici, površina 41 i 106 kvadratna metra.

On je vlasnik i dva stana u Baba Višnjinoj (134 i 110 kvadrata), kao i stana u Ulici prote Mateje (110 kvadrata). Istragom je utvrđeno i da je Cvetković bio vlasnik stana u Ulici kneginje Zorke i Gandijevoj.

Vladimirov sin, nekadašnji košarkaš, vlasnik je dva stana u Baba Višnjinoj (44 i 29 kvadrata), stana u Molerovoj (99 kvadrata), stana iste površine u Smiljanićevoj, zatim garažnog boksa u Molerovoj.

Utvrđeno je i da je njegov sin bio i vlasnik ateljea u Nebojšinoj ulici, površine 86 kvadrata, koji je kupio od Zavoda za izgradnju grada Beograda u oktobru 1991. godine, a koji je kasnije prodao. Takođe je utvrđeno da je on bio suvlasnik polovine stana u Nehruovoj ulici u Novom Beogradu koji je kasnije prodao.

Trećeoptuženi Marinković, prema nalazima policije, vlasnik je stana u Ulici poručnika Spasića i Mašare (71 kvadrat), ali i da je na ime njegove supruge upisan stan u Ulici narodnih heroja.

Bivša Miloševa supruga, na svoje ime ima stan u Braće Jugovića (120 kvadrata), stan u porodičnoj kući u Ulici Katarine Bogdanović (110 kvadrata) i garažu od 18 kvadrata na istoj adresi. Ona je vlasnica i zemljišta površine 11 ari u Čajetini i na istoj parceli, nelegalno izgrađenog, objekta od 60 kvadratnih metara.

Fudbalski menadžer Rajko Stojić, koji je takođe optužen da je učestvovao u nelegalnoj prodaji fudbalera, suvlasnik je porodične zgrade u Ulici Žanke Stokić i vlasnik stana u Ulici braće Jerković (82 kvadrata). Stojić je vlasnik i restorana u Šekspirovoj ulici, koji je izgrađen bez dozvole.

Menadžer je, kako je utvrdila policija, bio vlasnik stana u Molerovoj ulici, ali ga je "otuđio" Nenadu Bjekoviću.

Proverama u Agenciji za privredne registre utvrđeno je da je Stojić osnivač privrednog društva „Dinamik ejdžensi” u Hadži Milentijevoj i da je vlasnik 80 odsto ovog preduzeća, prenijela je "Politika".    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije