Fudbal

Tomislav Karadžić: Oborićemo sve u Lozani

Tomislav Karadžić: Oborićemo sve u Lozani
Tomislav Karadžić: Oborićemo sve u Lozani

Izgubili smo bitku, ali ne i rat, objasnio je danas iz Budimpešte u ekskluzivnom razgovoru za "Nezavisne" Tomislav Karadžić, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije.

Kosovo će vrlo brzo postati i član FIFA i zaigrati zvanične međunarodne utakmice, ali prvi čovjek srpskog fudbala poručuje da već danas slijedi početak pravne bitke. Istakao je da fudbal ne smije preći liniju i prekrajati granice bilo koje države, a odluku je nazvao političkom. Zbog činjenice da je donesena kršenjem Statuta, iz Beograda će ekspresno uslijediti tužba Sportskom sudu u Lozani.

"Ako ima nekog uspeha, onda je to da smo na kongresu obezbedili tajno glasanje i tim tajnim glasanjem nije došlo do promene Statuta po kojem bi Kosovo moglo legalno da bude primljeno u UEFA. Upravo to će biti naš glavni argument, jer ćemo to koristiti za nastavak naše borbe na tom planu. Naš pravni tim će već od sutra raditi na tome da ovu sramotnu odluku obori pred Sudom u Lozani. Fudbal se našao u raljama politike i ovoj potez UEFA može imati nesagledive posledice", rekao je Karadžić.

NN: Koji su još argumenti FS Srbije?

KARADŽIĆ: Učesnici kongresa nisu dobili ni dokumentaciju u vezi s prijemom, a nije bilo ni stava Pravne komisije UEFA. U skladu s važećom i obavezujućmo Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a, Kosovo i Metohija je deo Republike Srbije pod upravom UN-a. I ako je 1992. godine poštovana rezolucija UN-a na osnovu koje Jugoslavija nije igrala EP, zašto bi se sada gluvo i slepo prelazilo preko jedne rezolucije UN-a?

NN: Možete li spriječiti prijem Kosova u FIFA?

KARADŽIĆ: Kada se primi jedna članica u UEFA, ona će automatski biti i članica FIFA, a tim pre jer je u FIFA i pozicija FS Srbije lošija, zato što je dobar deo tih konfederacija već priznao Kosovo, pa će odluka verovatno biti doneta. Tu zasad ne možemo ništa učiniti, ali ako dobijemo pravnu bitku u vezi s članstvom u UEFA onda ćemo imati i snažne argumente po tom pitanju.

NN: Strahujete li od posljedica eventualnog susreta Kosova i Srbije?

KARADŽIĆ: Neće se desiti tako nešto. Tu imamo određene dogovore da se ni za evropska ni svetska takmičenja ne žrebaju klubovi i reprezentacije s ova dva područja. Svi su svesni da to može dovesti do eskalacije nasilja, problema, tako da se ne može desiti da Kosovo i Srbija u bilo kojoj varijanti budu u istoj grupi, pretkolu i slično.

NN: Da li ste se sreli s Fadiljom Vokrijem?

KARADŽIĆ: Da, jesam. Nemamo mi neprijateljski odnos. Imamo korektan odnos. Nema sklanjanja, okretanja glave, nepozdravljanja... Na ovom pitanju smo potpuno na različitim stranama, ali to nije razlog da se popreko gledamo. Njemu su mnogi čestitali, ali na kraju ne vidim razlog za neku euforiju, jer ta odluka je ipak došla za jedan glas, dakle veoma tesno i ostaje da se vidi šta i kako dalje.

Slučaj "Gibraltar"

Juče Gibraltar, sada samoproglašeno Kosovo, sutra ko zna, zapitao se Karadžić.

"FS Gibraltara je, primera radi, dobio spor protiv UEFA pred Sportskim sudom u Lozani, a sada i protiv FIFA. Bilo je onih koji su mislili ili znali da bi možda i takozvano Kosovo postupilo na isti način, a UEFA bi onda plaćala papreno izgubljeni slučaj", smatra predsjednik FS Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije