Fudbal

Traže bolje uslove za radnike

Traže bolje uslove za radnike
Traže bolje uslove za radnike

Veliki sponzori Svjetske fudbalske federacije (FIFA) "Adidas", "Koka-kola" i "Viza" zatražili su od organizatora Svjetskog prvenstva u Kataru da poboljšaju uslove radnika koji trenutno rade na izgradnji objekata za Mundijal.

Sponzori su zatražili promjene, poslije najnovijeg izvještaja "Amnesti internešnela" da Katar ne uspijeva da napravi suštinske promjene u cilju poboljšanja uslova života i rada slabo plaćenim radnicima koji grade autoputeve, hotele, stadione i velike zgrade za potrebe Svjetskog prvenstva, koje treba da bude održano 2022.

Iz FIFA tvrde da je Svjetsko prvenstvo "katalizator značajnih promjena" u zakonu u radu Katara, gdje radi više od milion stranih radnika, uglavnom iz Indije i Nepala, ali i ostalih južnoazijskih zemalja. Kompanija "Viza" je jedan od sponzora koji je najglasnije izrazio nelagodnost zbog lošeg položaja i stradanja radnika.

"Izrazili smo ozbiljnu zabirnutost FIFA i pozvali smo je da preduzme sve neophodne mjere kako bi zajedno s vlastima i organizacijama obezbijedila zdravlje i bezbjednost svih učesnika", navodi se u saopštenju "Vize".

Kompanija "Adidas", koja od 1970. godine obezbjeđuje lopte za potrebe Mundijala, saopštila je da je u konstantnom dijalogu sa svjetskom kućom fudbala.

"Ima značajnih poboljšanja i nastavljaju se napori, ali svi priznaju da mora da se uradi više", naveli su iz "Adidasa".

Iz kompanije "Koka-kola" naveli su da ne opraštaju kršenje ljudskih prava i da očekuju od FIFA da nastavi ozbiljno da se bavi tim problemom. Da bi ova zajednička akcija "Adidasa", "Vize" i "Koka-kole" mogla da urodi plodom, govori to da njihovo nezadovoljstvo može da bude veliku udarac za FIFA, koja od njih godišnje inkasira oko 30 miliona dolara.

Ovo nije prvi put da se na Katar vrši pritisak povodom uslova u kojima rade radnici jer je ne tako davno reagovao i sam Sep Blater, predsjednik FIFA. Blater je tada u Dohi razgovarao s katarskim emirom šeikom Tamimom Ben Hamadom al Tanijem i tom prilikom je izjavio: "Raduje me što se emir lično zalaže za blagostanje radnika. Već je napravljen napredak, posebno u vezi sa standardima koji se odnose na gradilišta. Ipak, neophodno je da Katar napravi dodatne napore i obezbijedi fer uslova za sve radnike."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije