Fudbal

Velež: "Rođeni" na "aparatima za disanje"

Velež: "Rođeni" na "aparatima za disanje"
Velež: "Rođeni" na "aparatima za disanje"

Mostarski privrednici i prije svega simpatizeri kluba na vanrednom sastanku u Mostaru pružili su slamku spasa Fudbalskom klubu Velež.

Druženje za spas nekadašnjeg giganta iz Mostara, organizovano u "Vili Neretva", okupilo je 28 od ukupno 89 pozvanih osoba iz sportskog, političkog, javnog i privrednog života, ali i iz vjerskih zajednica. Iako je opšti zaključak da je sastanak organizovan loše i brzopleto, minimalna sredstva su prikupljena i problem je barem privremeno riješen.

"Velež se neće ugasiti. Situacija je teška, ali našli smo barem privremeno rješenje da pokrenemo stvari s mrtve tačke", rekao je Arman Zalihić, direktor Veleža u ostavci.

On nam je potvrdio da su prikupljena minimalna sredstva kako bi se igračima izmirio dio dugovanja za plate, koji ukupno iznosi oko 360.000 KM. O kojoj se sakupljenoj svoti tačno radi nije želio iznositi u javnost, a u narednim danima zakazano je još nekoliko sastanaka s ljudima koji mogu pomoći Veležu.

"Nakon tih razgovora biće jasnije šta i kako dalje. Ne bih u ovom trenutku govorio o ciframa i pojedincima koji su pružili slamku spasa. Na sastanku u 'Vili Neretva' nije se dogodilo ništa spektakularno, ali bitno je da je osiguran barem minimum sredstava kako bi mostarski premijerligaš mogao nastaviti s radom i pripremama za nastavak sezone. Svi prisutni saglasni su da su Veležu u što skorijem roku neophodne radikalne promjene. Treba hitno organizovati sjednicu Skupštine i na zdravoj osnovi početi novu eru", izjavio je Zalihić, koji je u petak poslijepodne trebalo da održi sastanak s igračima i upozna ih sa zaključcima.

Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH i bivši fudbaler Veleža, koji je tokom minulih godina nerijetko podržavao bivši klub, smatra da privremeno "gašenje požara" nije izlaz. Treba naći trajno rješenje, s detaljnim planom sanacije i oporavka.

"Iako se dogodilo nešto što se nije smjelo dogoditi, ja sam siguran da ima spasa Veležu. Očigledno da u ovom momentu bodovno i rezultatski Velež seli u Prvu ligu Federacije BiH. To je činjenica, ali treba se koncentrirati i spremati kako bi već naredne sezone bio izboren povratak. Bojim se da bi duži ostanak u nižem rangu bio poguban", istakao je Kvesić i dodao:

"Treba napraviti operativni plan koji podrazumijeva priliv finansijskih sredstava, koji će privući investitore i u takvom ambijentu pronaći i adekvatan igrački kadar koji će to iznijeti. Veležu treba uprava koja će ozbiljno shvatiti situaciju".

Brojni velikani evropskog fudbala ponikli su upravo u Veležu. Jedan od njih je i nekadašnji fudbaler Barselone i svojevremeno selektor fudbalske reprezentacije BiH Meho Kodro. I on se nada da će jedan od simbola Mostara i Hercegovine preživjeti.

"Za bolje sutra nedostaje novca, znanja, sreće i hrabrosti. Treba dosta kockica da se složi na svoje mjesto i nije sporno da je pred Veležom težak period. Ipak, siguran sam da ovo nije kraj. Moja priča počinje i završava sa Veležom i ne želim vjerovati da klub kojeg volim srcem i dušom može dotaknuti dno. Nadam se da ima rješenja za spas kluba", zaključio je legendarni fudbaler.

Ostavke i otkazi

Aktuelnu sezonu obilježio je niz ostavki i otkaza u Veležu. Počelo je u julu, kada su "sidro podigli" direktor i sportski direktor Sedin Tanović i Admir Velagić. U avgustu je otkaz uručen kompletnom stručnom štabu na čelu s Dželaludinom Muharemovićem, a već narednog mjeseca ostavku je podnio i kompletan Upravni odbor. U novembru je klub napustio i drugi trener Dženan Zaimović, a ekspresno je smijenjen i njegov nasljednik Dragan Kanatlarovski. Posljednji u nizu je Arman Zalihić, koji je početkom ove sedmice podnio ostavku na mjesto direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije