Fudbal

Vinko Marinović:Vrijeme je za evropski iskorak

Vinko Marinović:Vrijeme je za evropski iskorak
Vinko Marinović:Vrijeme je za evropski iskorak

Naredni zadatak je da napravimo iskorak u Evropi, poručio je danas Vinko Marinović, šef stručnog štaba Zrinjskog, nakon što su superiorno uz 21 pobjedu, šest remija i samo tri poraza osvojili novu titulu u BH Telecom Premijer ligi.

Obarali su "plemići" ove sezone brojne rekorde, a svakako najznačajniji je onaj da su postali klub čije vitrine krasi najveći broj osvojenih šampionskih pehara - ukupno četiri. Zahvaljujući koeficijentu Mostarci će svoj evropski nastup u narednoj sezoni početi 12. jula od drugog pretkola Lige prvaka. Šampionsko slavlje započeto u nedjelju na stadionu "Pod Bijelim brijegom" nastavili su u jednom od mostarskih restorana do kasno u noć, a zvanični odmor za igrače i stručni štab počinje danas.

"Ekipa će odmarati do 10. juna, kada počinjemo pripreme prije svega za evropske izazove. S obzirom na to da nikada nijedan bh. klub nije uspio proći taj magični iskorak u grupnu fazu Lige šampiona to će nama biti jedan izazov.

 Nadam se da ćemo uspjeti zadržati kostur ekipe, dosveti još neka pojačanja, odnosno napraviti tim za neke veće međunarodne domete. Sigurno je da se nismo borili za titulu prvaka BiH da bi se na kraju unaprijed zadovoljili samo epizodnom ulogom na međunarodnoj sceni.

To nam je sljedeći cilj, treba da pokušamo, nemamo šta izgubiti. Želimo nešto više u Evropi, a ostaje da se vidi šta možemo učiniti", rekao je Marinović.

NN: Koliko vam je optimalno pojačanja potrebno?

MARINOVIĆ: Teško je to reći u ovom trenutku. Nekim igračima ističu ugovori, neki žele promijeniti sredinu i sve zavisi od toga kakav rasplet bude u narednim danima. U svakom slučaju novih imena će nam trebati i dovešćemo neka pojačanja. Ima dovoljno vremena, tri sedmice da razmislimo i analiziramo detaljno na kojim pozicijama treba da osvježimo ekipu.

NN: Kakav je Vaš status?

MARINOVIĆ: Obavio sam neke preliminarne razgovore sa čelnicima kluba. Mislim da ćemo ovih dana naći zajedniči interes i postići dogovor o nastavku saradnje. Napravili smo zajednički lijepu priču, usudiću se reći superiorno osvojili titulu i bilo bi šteta da se ta priča ne nastavi.

NN: Šta je bio ključ uspjeha?

MARINOVIĆ: Sve su ekipe imale manje ili veće oscilacije, a mi smo imali kontinuitet i odigrali sezonu od početka do kraja u timskom duhu. Obarali smo mnoge rekorde i to je jednostavno rezultiralo podizanjem pehara. Na to nas je tjerala i veoma jaka konkurencija u jednoj od najzahtjevnijih sezona. Naši protivnici su nas primorali da budemo bolji, da se ne opustimo i na kraju smo uspjeli.

NN: Postoje li protivnici koje priželjkujete?

MARINOVIĆ: Da budem iskren trenutno i ne znam koji su nam tačno mogući protivnici u Evropi. U svakom slučaju volio bih izbjeći neke udaljene destinacije - Azerbejdžan, Kazahstan... U tom slučaju radije bih izabrao nekog izrazitog favorita i atraktivnog rivala, recimo poput Seltika.

NN: Kako komentarišete ispadanje Borca?

MARINOVIĆ: To je klub na čijoj klupi sam sjedio i naravno da znam da im sada nije lako. Iako su bili u teškoj situaciji, ipak sam iznenađen. Očekivao sam da će ostati, ali i to je fudbal. Treba vidjeti gdje su griješili, napraviti konsolidaciju i pokušati što prije osigurati povratak u društvo najboljih.

Prednost Radniku

Trener novih šampiona prokometariso je i  revanš utakmicu finala Kupa između Radnika i Slobode. Prvi meč završen je 1:1.

"Teško je predvidjeti. Ulog je veliki i Radnik i Sloboda su tokom sezone pokazali da mogu puno. Međutim, blagu prednost bih ipak dao Radniku. Imaju rezultat koji im odgovara, a i mogu postaviti igru koja će im omogućiti da sačuvaju tu prednost. Vjerovatno će im dodatnu snagu osim domaćeg terena dati i činjenica da igraju svoje prvo finale", smatra Marinović.

Čestitke "Želje"

Mostarcima koji su trofej osigurali još kolo prije završetka sezone čestitke stižu iz svih krajeva. Među onima koji su to učinili javno je i Fudbalski klub Željezničar. "Plavi" su čestitku uputili danas preko svoje zvanične Facebook stranice.

18 pogodaka postigao je napadač Sarajeva Leon Benko i osvojio titulu najboljeg strijelca sezone, dok je najbolji učinak u napadu među "plemićima" s 11 golova ostvario Jasmin Mešanović

20. juna u sjedištu krovne kuće evropskog fudbala UEFA u Nionu biće obavljen žrijeb za pretkola Lige šampiona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije