Fudbal

Za jug "Grbavice" treba 5.500.000 KM

Za jug "Grbavice" treba 5.500.000 KM
Foto: Ilustracija | Za jug "Grbavice" treba 5.500.000 KM

Izgradnja nove južne tribine stadiona "Grbavica" koštaće 5.500.000 KM, istakli su danas čelnici Fudbalskog kluba Željezničar, nakon što su dan ranije predali zahtjev za urbanističku saglasnost.

Procedura traje najmanje 90 dana i kada bude završena, biće stvoren čist formalno-pravni osnov za nastavak izgradnje, odnosno rekonstrukcije "Doline ćupova", na kojoj je za proteklih godinu i po dana, između ostalog, izgrađena nova istočna tribina, obnovljene svlačionice, sala za pres-konferencije, proširen parking... Kao i za prethodne radove, Uprava "plavih" i ubuduće očekuje podršku navijača, lokalne zajadnice i ostalih nadležnih vladajućih institucija.

"Južna tribina je posebna, navijačka. Koštaće 5.500.000 KM, a klub može participirati sa 30 posto, te na ovaj način pozivamo navijače, N/FS BiH, Kanton Sarajevo i grad da se uključe. Kažemo da smo spremni biti partner svim tim institucijama. Održivost partnerstva temeljimo na činjenici da je ovo klub koji je državi platio najviše poreza 1.509.000.000 KM", kazao je danas Senad Misimović, predsjednik Nadzornog odbora FK Željezničar.

Buduća južna tribina, inače rezervisana za najvatrenije navijače, planirano je da bude natkrivena. Direktor tima sa "Grbavice" Mirsad Šiljak podsjetio je na dosadašnji dio obnove stadiona.

"Svi znate šta je uradio FK Željezničar u proteklih 18 mjeseci, te sam siguran da i novinari imaju najbolje uslove od svih stadiona u BiH. Naš klub je dobio kategoriju broj 2, te zatim privremenu kategoriju 3. Danas naš stadion ima kapacitet 13.200 mjesta, ali mi nećemo stati na tome", kazao je Šiljak i dodao:

"Podsjetimo se kako je ovaj stadion izgledao prije godinu i po dana. Svoje evropske utakmice smo igrali na 'Koševu', a danas prilikom kontrole inspektora UEFA možemo tvrditi da se 'Grbavica' i 'Koševo' ne mogu porediti."

Čelnici kluba navijače vide kao najveći resurs. Upravo su simpatizeri kluba uz podršku još nekih prijatelja i lokalne zajednice najvećim dijelom finasirali gradnju istočne tribine.

"Naši navijači su se do sada odazvali svim akcijama. Pokazali su da ovaj stadion osjećaju kao svoj dom. Jako je bitno da svaki naš navijač kada je na stadionu isti čuva kao da je njegov", istakao je član Upravnog odbora Almir Hadžiosmanović.

20.000 sjedećih mjesta planirano je da bude kapacitet stadiona kada bude završena kompletna rekonstrukcija

66 odsto potrebnog novca u strukturi buduće južne tribine je za betonski dio, dok je 34 odsto za krov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije