Fudbal

Za obnovu SC "Kantarevac" 226.505 evra

Za obnovu SC "Kantarevac" 226.505 evra
Za obnovu SC "Kantarevac" 226.505 evra

Vlada Japana je izdvojila 226.505 evra za obnovu Sportskog centra "Kantarevac" u Mostaru.

Riječ je o projektu pod nazivom "Obnova sportskog centra u Mostaru za pomirenje u zajednici kroz promociju sporta", a punu podršku pruža i Nogometni/Fudbalski savez BiH. Tim povodom danas su u Sarajevu ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki i bivši kapiten reprezentacije te azijske zemlje Tsunejasu Mijamoto upriličili sastanak sa predstavnicima bh. kuće fudbala. O detaljima su razgovarali sa predsjednikom Odbora za posredovanje i savjetovanje Ivicom Osimom, generalnim sekretarom Jasminom Bakovićem, te direktorom Tehničkog odjela Denijalom Pirićem.

"Plan je da 'Kantarevac' služi i kao sjedište buduće fudbalske akademije, koja bi promovisala fudbal ne samo kao sport, već i kao sredstvo edukacije i tolerancije među mladima. N/FS BiH je uvijek spreman podržati ovakve i slične projekte. Drago nam je da smo prepoznati kao partneri. Mi dajemo punu podršku i na raspolaganju smo u cilju implementacije", kazao je Baković.

Govoreći o značaju objekta ne samo za sport u Mostaru, nego i BiH u cjelini, Ivica Osim je napomenuo da će najveća zahvalnost Ambasadi Japana biti kad sportski centar i fudbalska akademija počnu da rade. Obećao je da će u tom smislu N/FS BiH učiniti sve da ovaj projekat bude transparentan i da zaživi.

"Mogla bi to biti razmjena igrača, trenera, razmjena različitih iskustava. Mijamoto je poznati fudbaler i možda bi mu bilo interesantno provesti neko vrijeme ovdje i raditi sa našim ljudima, kao što bi, vjerujem, i naši treneri mogli prenijeti svoje znanje japanskim igračima", istakao je Osim.

Ne skrivajući zadovoljstvo susretom sa nekadašnjim selektorom Japana, bivši kapiten ove reprezentacije predstavio je neke od ideja vezanih za rad i promociju buduće fudbalske akademije.

"Drago mi je što imam priliku da se sastanem sa Ivicom Osimom, koji je podržao projekat. Biće nam neophodna pomoć Saveza u njegovoj realizaciji, ali se već sada radujemo zajedničkoj saradnji", istakao je Mijamoto.

Predstavnici Ambasade otputovali su i u Mostar, gdje će sutra u Vijećnici potpisati ugovor sa predstavnicima grada Mostara o dodjeli grant sredstava.

"Vlada Japana već godinama kroz različite projekte pomaže BiH. Sada je došlo vrijeme da se ulaže u sport jer on doprinosi povezivanju mladih ljudi, na šta se treba fokusirati", kazao je ambasador Jamazaki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije