Fudbal

Žan-Mark Bosman, pionir fudbalske slobode

Žan-Mark Bosman, pionir fudbalske slobode
Žan-Mark Bosman, pionir fudbalske slobode

Žan-Mark Bosman je danas fudbalska istorija! Njegovi golovi se ne vrte u sjećanjima na slavnu istoriju, njegovi potezi ne uljepšavaju špice, a opet, posljednja decenija prošlog vijeka pripala je upravo ovom belgijskom igraču.

Bosman (50) je početkom devedesetih poželio da napusti tadašnji klub Standard Lijež jer mu je istekao ugovor, a želja mu je bila da pređe u francuski Dankerk. Lijež mu je nudio novi ugovor uz manju platu, što je on odbio, da bi potom Belgijanci zatražili od malog francuskog kluba čak 600.000 evra obeštećenja. Dankerk nije imao da plati, a Lijež je Bosmana za kaznu poslao da trenira sa juniorima. Utučeni fudbaler je riješio da slučaj istjera na sudu, ne sanjajući da će neočekivana pobjeda u sporu protiv FS Belgije, Standarda i UEFA rezultirati pravilom koje danas poznajemo kao "Bosmanovo pravilo": pravo fudbalera da po isteku ugovora slobodno bira gdje će i za koga igrati. Igračima kojima ističu ugovori klubovi obično ne bi imali da ponude novca koliko ostali zainteresovani klubovi, pa bi ih ovi doveli bez obeštećenja, ali za basnoslovno veliku platu. Ovakva pravila igre dovela su do nekih i te kako zvučnih transfera kao što je prelazak Holanđanina Edgara Davidsa 1995. godine iz Ajaksa u Milan, ili Stiva Mekmanamana, koji je iz Liverpula prešao u Real Madrid i između 1999. i 2001. godine bio najplaćeniji igrač u istoriji Velike Britanije. Od poznatijih transfera "Bosmanovim pravilom" su do pozamašnih zarada došli Roberto Bađo, Henrik Larson, Esteban Kambijaso, Havijer Saviola, Mihael Balak, Sol Kembel, Džo Kol, Fredi Bobić, Bred Fridel, Andrea Pirlo, Nemanja Vidić...

I dok je "Bosmanovo pravilo" uvelo revoluciju u evropske zakone o radu i mnogim fudbalerima donijelo pozamašnu zaradu, pionir fudbalske slobode posljednjih godina zaboravljen je od svih. Živi sa suprugom i dvoje djece od 700 evra socijalne pomoći. Nekadašnji vezista koji je za mlađe selekcije Belgije odigrao 20 mečeva istakao je da ga je dug sudski proces svojevremeno otjerao u alkohol.

"Za vrijeme sudskog procesa živio sam u garaži kod roditelja i neprekidno pio. Borio sam se za pravo da budemo slobodni, ali me to upropastilo", rekao je Bosman i dodao:

"Novac dobijam od socijalne pomoći i prihodi su mi krajnje limitirani".

Bosman živi u Liježu u kući od crvene cigle, što je jedna od rijetkih stvari koja mu je preostala u životu. Kuću je kupio novcem koji je dobio kao odštetu od belgijskog fudbalskog saveza, a nešto je dobio i od francuskog Kanala plus za učešće u jednom dokumentarnom filmu.

Karijera

Žan-Mark Bosman je profesionalnu karijeru počeo u Standard Liježu 1983. godine, za kojeg je u narednih pet godina odigrao 86 utakmica i postigao tri gola. Tokom sudskog procesa igrao je u nižim ligama Belgije i Francuske. Nastupao je za Rojal Lijež, Olimpik Sent Kventin, Sen Deni i Šarloa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije