Košarka

Aleksandar Fulurija: Državu nije briga za košarku

Aleksandar Fulurija: Državu nije briga za košarku
Aleksandar Fulurija: Državu nije briga za košarku

U Košarkaškom savezu BiH vlada sumorna finansijska situacija. Aktuelno je nekoliko ogromnih tužbi i sudskih procesa i zaista u ovom trenutku ne znam kako ćemo izaći na kraj sa ovim problemima, kazao je predsjednik Košarkaškog saveza BiH Aleksandar Fulurija.

Od samog dolaska na čelo Saveza u aprilu nova garnitura KS BiH se susrela sa brojnim finansijskim problemima. Uprkos tome, u bh. kući košarke su uspjeli da obezbijede odlazak rekordnog broja selekcija na evropska prvenstva.

"Svjedoci smo posljednjih mjeseci da se susrećemo sa izvršnim sudskim presudama, prijetnjama blokade računa… I pored tih velikih problema mi smo uspjeli na EP poslati devet reprezentativnih selekcija, što je rekordan broj do sada. Na kraju možemo reći da smo zadovoljni urađenim u uslovima kakvim se nalazimo. Na kraju godine smo ostvarili značajan rezultat na Eurobasketu do 18 godina. Javnost je neopravdano nezadovoljna, jer nije mala stvar biti šesti u Evropi, ali čini mi se da mi priznajemo samo medalje kao da smo velika košarkaška nacija", ističe Fulurija.

Mnoge selekcije u 2016. godini su strepile hoće li uopšte učestvovati na evropskim šampionatima. Ipak, u KS BiH uz mnoge napore uspjeli su pronaći sredstva za izlazak na međunarodnu scenu.

"Na kraju smo ipak uspjeli da obezbijedimo sva sredstva i sve uslove za naše selekcije, a posebno bih izdvojio angažman našeg generalnog sekretara Dubravka Barbarića. Kao što znate, susrešćemo se sa brojnim poteškoćama koje otežavaju rad Saveza. Spomenuću samo da bivši generalni sekretar Harun Mahmutović potražuje 500.000 KM, dok je njegov prethodnik Zdravko Knežević dobio dugogodišnji spor protiv KS BiH. Radi se o iznosu od nekih 60.000 KM", govori prvi čovjek bh. košarke, koji je najavio da će početkom narednog mjeseca biti organizovana pres-konferencija na kojoj će saopštiti neke značajne odluke.

Finansijsko poslovanje u proteklih nekoliko godina rezultiralo je da su KS BiH u 2016. godini redovno posjećivali Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Porezna uprava, Finanijska policija…

"Iskreno, ne vidim rješenje za izlaz iz ove situacije.  Država je pokazala da je nije briga za košarku iako smo imali izvanredne rezultate. KS BiH je neopravdano zapostavljen. Za svih devet selekcija smo dobili 40.000 KM od Vijeća ministara, dok recimo Kanton Sarajevo za samo jednu ekipu (reprezentaciju) izdvoji i do 100.000 KM", zaključio je Fulurija, koji je za kraj dodao da će početkom godine biti govora o izboru selektora seniorske košarkaške reprezentacije BiH, s obzirom na to da je ostavka Damira Mulaomerovića konačno usvojena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije