Košarka

Barbarić: FIBA nas neće eliminisati

Barbarić: FIBA nas neće eliminisati
Barbarić: FIBA nas neće eliminisati

Seniorska košarkaška reprezentacija BiH neće biti suspendovana u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. Ovu vijest za "Nezavisne" je potvrdio novoizabrani generalni sekeretar Košarkaškog saveza BiH Dubravko Barbarić.

Odmah nakon što ga je Skupština KS BiH imenovala za prvog operativca bh. kuće košarke, Barbarić je zajedno sa predsjednikom KS BiH Aleksandrom Fulurijom obavio razgovor sa izvršnim direktorom FIBA Evropa.

"Izravno smo razgovarali sa Kamilom Novakom i ono što je najvažnije jeste da su stavovi usaglašeni. Njihovi zahtjevi nisu nerealni, a Upravni odbor je iznio svoj jasan stav, tako da sa sigurnošću mogu reći da eliminacije košarkaške reprezentacije BiH neće biti. Izvršni komitet FIBA će u subotu zasjedati i donijeti odluke o suspenzijama. Do ponedjeljka bismo trebali znati njihove konačne odluke, a za nas je najbitnije da su naši stavovi usaglašeni. Izvjesno je da neće biti problema za naš savez", kaže Barbarić, koji je već danas počeo s radom.

Barbarić je svjestan da ga čeka težak i odgovoran posao, a to prije svih podrazumijava pronaći finansijska sredstava kako bi se bh. selekcijama omogućile pripreme za nastupe na velikim takmičenjima.

"Što se mene tiče, neću izlaziti iz okvira Statuta KS BiH i ne namjeravam biti slobodan strijelac. Usko ću sarađivati sa Skupštinom i Upravnim odborom. Ključne stvari u ovom kratkom roku su provjeriti finansijsko stanje i pronaći dodatna sredstva u ovom gustom rasporedu za reprezentativne selekcije", ističe nasljednik Haruna Mahmutovića, koji dodaje da to neće biti nemoguća misija:

"Svjestan sam da neće biti lako, ali već sada postoji interes nekih kompanija i pojedinaca da pomognu. Tu je i država koja izdvaja standardna sredstva, jesu oskudna, ali hvala im i na tome. Očekujem da uskoro dobijemo selektora A reprezentacije, tako da imamo sve programe i planove selektora kako bismo do petog mjeseca imali zaključenu kompletnu finansijsku konstrukciju. Očekujemo nastupe svih reprezentativnih selekcija, uključujući i mušku U-20. Biće problema, ali daleko da se radi o nemogućoj misiji". Zanimljivo je da Barbarić ne namjerava na ovoj poziciji ostati više od jednog mandata.

"Mislim da je funkcija takva da je jedan mandatni period dovoljan. Nemam ambicija biti na ovoj poziciji više od jednog mandata, jer smatram da tada treba da dođu novi ljudi sa novim idejama", rekao je Barbarić, koji će danas obići kadetsku reprezentaciju koja se sprema za učešće na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

"To je u ovom trenutku naša najatraktivnija selekcija, s obzirom na uspjeh koji su postigli. Ipak, ne treba zaboraviti ni druge, prije svih juniorsku, koja je malo medijski zapostavljena", zaključio je Barbarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije