Košarka

Brajant preskočio Džordana

Brajant preskočio Džordana
Brajant preskočio Džordana

Kada je 1996. godine došao u NBA ligu, Kobi Brajant vjerovatno nije mogao ni da sanja da će na listi najboljih strijelaca lige preskočiti svog idola i legendu Majkla Džordana. Upravo to se desilo i Brajat je sada treći strijelac u istoriji najjačeg košarkaškog takmičenja.

Zvijezda Los Anđeles Lejkersa sada ima 32.310 poena, 18 više od Džordana, a legendu je prestigao kada je pogodio dva slobodna bacanja, pet minuta prije kraja druge četvrtine utakmice u kojoj su Lejkersi pobijedili Minesotu 100:94. Brajant nije dobro počeo meč u noći između nedjelje i ponedjeljka. Promašio je četiri od pet prvih šuteva, ali u nastavku je bio precizniji, pa pomjeranje na listi najboljih nije bilo upitno. Meč je završio sa 26 poena.

"Meni je čast što sam i dalje ovdje, što i dalje igram. Srećan sam što ovoliko dugo igram, karijere obično ne traju ovoliko koliko traje moja. Zahvalan sam što uopšte imam priliku da i dalje nastupam, da radim to što radim. Džordan zna koliko sam naučio od njega, i od drugih legendi, ali od njega posebno", rekao je Brajant.

U trenutku kada je Brajant pretekao Džordana, Timbervulvsi su zaustavili igru. Uslijedile su ovacije navijača, a Glen Tejlor, vlasnik Vulvsa i predsjedavajući NBA lige, trećem strijelcu svih vremena uručio je loptu sa utakmice. Brajant je tokom prekida dobio čestitke od saigrača i rivala te se poklonio navijačima u Mineapolisu.

Čestitao mu je i Džordan, koji je odigrao 197 utakmica manje od Brajanta.

"Čestitam Kobiju što je stigao do ove brojke. On je očigledno sjajan igrač, sa jakom radnom etikom i podjednakom strašću za košarku. Uživao sam gledajući kako njegova igra evoluira tokom godina i radujem se da vidim šta će sljedeće da uradi", rekao je Džordan za agenciju Associated Press.

Ispred Brajanta i Džordana samo su Karl Meloun i Karim Abdul Džabar. Meloun je stao na brojci 36.928 poena, a neprikosnoveni Abdul Džabar je strijelac 38.387 poena.

U noći između nedjelje i ponedjeljka na terenu je bio i bh. košarkaš Jusuf Nurkić. On je zabilježio 10 poena i osam skokova u porazu svog Denvera od San Antonija (91:99). Ostali rezultati: Nju Orleans - Golden Stejt 122:128 (111:111), Majami - Čikago 75:93, Vašington - Juta 93:84, Minesota - LA Lejkers 94:100, Oklahoma Siti - Finiks 112:88, Njujork - Toronto 90:95 (86:86).

Top pet strijelaca

1. Karim Abdul Džabar    38.387 poena

2. Karl Meloun                 36.928

3. Kobi Brajant                32.310

4. Majkl Džordan             32.292

5. Vilt Čembrlejn              31.419        

 

5

puta Brajant je bio šampion NBA lige

2

puta Brajant je bio MVP NBA finala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije