Košarka

Debi "zmajića" u A diviziji

Debi "zmajića" u A diviziji
Debi "zmajića" u A diviziji

Od 7. do 19. jula italijanski grad Linjano Sabiadoro biće domaćin Evropskog prvenstva za košarkaše do 20 godina.

BiH se nalazi u Grupi 1 sa selekcijama Francuske, Hrvatske, Belgije i domaćina Italije. Prevashodni cilj bh. tima u Linjano Sabiadoru je da izbore opstanak u A diviziji, što će biti izuzetno teško. Naime, FIBA je odlučila od naredne godine promijeniti sistem takmičenja, pa će od 20 reprezentacija čak sedam preseliti u niži rang. Eventualni plasman u drugi krug značio bi i opstanak u A diviziji. Iz prve faze u drugu plasiraće se po tri prvoplasirane selekcije iz svake od četiri grupe.

Bh. nade pod vodstvom selektora Dragoljuba Vidačića spremno dočekuju svoj debitantski nastup. Iz ekipe koja je prošle godine izborila plasman u A diviziju nema nosilaca igre Jusufa Nurkića, Adina Vrabca i Stefana Glogovca. Od ključnih igrača ostali su Nedim Buza i Adi Zahiragić, pa će turnir u Italiji biti šansa za neke nove momke da se iskažu u konkurenciji do 20 godina.

"Imali smo dosta vremena da se dobro pripremimo, skoro mjesec dana. Odigrali smo i nekoliko jako važnih kontrolnih utakmica, koje su nam puno značile. Nemamo nikakvog pritiska da se nešto mora napraviti na Evropskom prvenstvu. Naravno, naš prevashodni cilj je da izborimo opstanak. Rivali su nam nepoznanica, kao i mi njima. Svi su imali problema, tako da ne mogu reći kakve su nam šanse da budemo među prve tri reprezentacije u grupi. U svakom slučaju, čeka nas težak posao. Protivnici su izuzetno jaki, a igra se dan za danom. Vidjećemo kako će sve to ići. Nama je tokom priprema važno bilo da dođemo do najvišeg mogućeg nivoa uigranosti, te da stvorimo dobru atmosferu u ekipi. Evropsko prvenstvo će nam pokazati koliko smo u tome uspjeli", kaže Vidačić.

Osim BiH, jugoslovensku školu košarke na Evropskom prvenstvu predstavljaće još tri selekcije: Srbija, Hrvatska i Slovenija. Srbi su prošle godine osvojili bronzu, a velika očekivanja imaju i ove. Pred polazak za Italiju imali su generalnu probu u Beogradu upravo protiv BiH i slavili sa ubjedljivih 91:63.

"Imali smo odlične pripreme tokom kojih smo uradili vse što smo želeli. Osvojili smo turnir u Istanbul sa svih pet pobeda, a zatim dva puta savladali Rusiju i jednom BiH. Stoga s puno optimizma očekujemo start Evropskog prvenstva. Napravili smo dobru atmosferu, krasi nas timski duh, a svaki od momaka ima individualan kvalitet. Daćemo svoj maksimum, a za koji će to plasman biti dovoljno, videćemo na kraju", rekao je Vladimir Đokić, selektor mlade reprezentacije Srbije.

BiH će nastup na Evropskom prvenstvu otvoriti sutra u 18.45 kada će se sastati sa Belgijom. Zatim idu ogledi sa Italijom (8. jul), Francuskom (9. jul) i Hrvatskom (10. jul). Bh. nade su slobodne u posljednjem kolu Grupe A.

Sastav BiH

Vidačić je nakon skoro mjesec dana priprema odabrao sljedećih 12 košarkaša koji će braniti boje BiH na EP u Italiji: Adi Zahiragić (Spars), Milan Lužaić, Srđan Milanović (oba Leotar), Ivo Garić (Bajern Minhen II, Njem), Sandro Gačić (Albasete, Špa), Dejan Ivković (Hercegovac), Stefan Lakić (Varda), Nedim Buza (Ostende, Bel), Davor Karamatić (Hanau, Njem), Markus Lončar (Mladost), Imran Polutak (Krka, Slo) i Nedim Tunović (Bosna Rojal).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije