Košarka

Divac u fotelji Kingsa

Divac u fotelji Kingsa
Divac u fotelji Kingsa

Legendarni srpski košarkaš Vlade Divac imenovan je za potpredsjednika košarkaških operacija u Sakramento Kingsima.

Njegovo zaduženje biće da savjetuje stručni štab, pomaže pri brendiranju, brine o proširenju navijačke baze i da nadgleda program za razvoj igrača. Takođe, baviće se procjenom talenta igrača i pomagaće u održavanju veze s evropskim košarkašima.

"Velika je čast vratiti se u grad koji mi je pružio nezaboravna iskustva. Često sam maštao o tome kako bih mogao pomoći klubu i našim navijačima u ostvarenju NBA sna i osvajanju najveće nagrade. Sakramento i Kingsi uvek su bili u mojim mislima i radujem se što ću ovde stvoriti još neke posebne uspomene", rekao je 47-godišnji Divac.

I vlasniku Sakramenta Viveku Ranadiveu je drago što je došlo do saradnje sa jednim od najboljih evropskih centara svih vremena:

"Vlade ima jedinstvenu perspektivu i globalni ugled koji će dodatno podići našu organizaciju i popularnost širom svijeta".

Kao igrač, Divac je ostavio dubok trag u glavnom gradu Kalifornije. Za Kingse je igrao od 1998. do 2004. godine, a na zvaničnom sajtu opisali su ga kao "jednog od najpoštovanijih igrača u istoriji franšize". Divac je u 16 NBA sezona provedenih u LA Lejkersima, Šarlot Hornetsima i Sakramento Kingsima postao jedan od samo četvorice košarkaša koji su uspjeli ostvariti više od 13.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija, 1.200 ukradenih lopti i 1.600 blokada. To je još uspjelo samo Karimu Abdul-Džabaru, Hakimu Olajdžuvonu i Kevinu Garnetu. Šest sezona koje je Divac proveo u Kingsima smatraju se najuspješnijim periodom u klupskoj istoriji, kada je ekipa u sezoni 2001/02 uspjela da ostvari najbolji skor u regularnom dijelu lige (61-21), ali su zaustavljeni u sedmoj utakmici finala Zapadne konferencije od kasnijih šampiona LA Lejkersa. Divac je u karijeri igrao još za Slogu iz Kraljeva, Partizan i Crvenu zvezdu. On je aktuelni predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije. Sa reprezentacijom Jugoslavije bio je dva puta svjetski šampion (1990. i 2002.) i tri puta evropski (1989, 1991. i 1995.).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije