Košarka

KS BiH: Izbacićemo šampiona ako bude igrao ABA ligu

KS BiH: Izbacićemo šampiona ako bude igrao ABA ligu
KS BiH: Izbacićemo šampiona ako bude igrao ABA ligu

Ukoliko prvak BiH u košarci za ovu sezonu ostane pri stavu da igra ABA ligu i sljedeće sezone, biće automatski suspendovan od strane Košarkaškog saveza BiH.

Ovu odluku je jednoglasno donio Upravni odbor KS BiH putem telefonske sjednice. Istu je košarkaška vlada proslijedila FIBA, koja je suspendovanim savezima (njih 14) dala rok do 20. aprila da dostave informacije da li su klubovi koji podržavaju Evroligu - Evrokup povukli potpis, odnosno da li je Savez te klubove suspendovao.

U bh. slučaju radi se o Igokei koja je nedavno podržala ABA ligu i samim tim i ULEB takmičenje.

"S obzirom na to da je ABA liga završena, a da prvenstvo u BiH ulazi u završnicu, Upravni odbor KS BiH je donio odluku da u slučaju da prvak BiH za ovu takmičarsku sezonu bude prihvatio igranje ABA lige pod ovim istim uslovima biće automatski suspendovan. Mišljenja smo da ćemo na ovaj način zadovoljiti FIBA kojem smo uputili dopis koji je od nas tražen", kaže Aleksandar Fulurija, predsjednik KS BiH, koji je dodao da sada nisu željeli donositi nikakve drastičnije odluke kako bi prvenstvo bilo regularno i kako bi najbolji tim osvojio titulu prvaka BiH:

"Šta će biti dalje i kako će se dalje razvijati situacija na relaciji ABA liga - Evroliga, mi u to nećemo ulaziti, isto kao što niko nas nije pitao za konsultacije i mišljenja kada su klubovi potpisivali ugovor".

Danas je Košarkaški klub Igokea odgovorio UO KS BiH, koji je dao ultimatum Aleksandrovčanima da se očituju, odnosno da povuku saglasnost za takmičenja pod okriljem ULEB-a. U najboljem bh. klubu smatraju da je odluka KS BiH bila ishitrena i da nije bila u službi košarke.

Igokea traži da KS BiH zahtijeva od FIBA da odnose prema klubovima članicama ABA lige uredi preko rukovodstva regionalne lige, a ne preko nacionalnih saveza. Pismo su potpisali Igor Dodik, generalni menadžer, i Pavle Ćorović, sportski direktor Igokee.

"Iznenađeni smo postupanjem od strane FIBA. Još više smo iznenađeni vašim postupcima. KS BiH i vi kao predstavnici u Upravnom odboru treba da zaštitite svoje klubove, a vi to niste uradili, nego prijetite suspenzijom najvećem i najuspješnijem klubu. U vašem dopisu se vidi vaša košarkaška kratkovidost i neobaviještenost", kaže se na početku pisma koje je aktuelni prvak BiH poslao na adresu KS BiH i dalje se ističe: "Dopisom FIBA Evrope traži se od KS BiH dostava dokaza, ukoliko istim raspolažete, kojim se opovrgavaju činjenice u vezi s odlukom Jadranske košarkaške asocijacije - ABA liga j.t.d. o odabiru ECA (Evroliga/Evrokup) kao košarkaškog takmičenja u kojem će se klubovi navedene lige takmičiti u narednim košarkaškim sezonama. Mišljenja smo da je FIBA Evropa ovaj dopis i zahtjev trebalo da uputi direktno Skupštini, odnosno menadžmentu ABA lige od čije strane je predmetna odluka i donesena, a ne KS BiH, posebno uzimajući u obzir da je upravo FIBA formalno potvrdila osnivačke akte i pravila regionalnog takmičenja, uključujući i nastupe u Evroligi/Evrokupu. Slijedom navedenih činjenica predlažemo da KS BiH na taj način odgovori FIBA te da ih uputite da sva eventualna pitanja ili nedoumice u vezi s takmičenjima u kojima će klubovi ABA lige, između ostalih i Igokea, učestvovati u narednim košarkaškim sezonama, utvrde zajedno sa nosiocima regionalnog takmičenja."

I ABA liga se oglasila saopštenjem u kojem su pružili podršku odlukama donesenim na sjednici Skupštine 20. marta ove godine. Istaknuto je da su klubovi osnova razvoja košarke, ali se i interesi nacionalnih timova "uzimaju u obzir", s tim da je napomenuto da klubovi, bez obzira na odluku Skupštine, i dalje imaju mogućnost izbora u kojim evropskim takmičenjima, odnosno pod čijim pokroviteljstvom, žele da učestvuju.

EOC podržao FIBA

Predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta (EOC) Patrik Hiki podržao je odluku FIBA da suspenduje košarkaške saveze koji su se priklonili Evroligi.

"Neophodno je da se zaustave privatne kompanije koje pokušavaju da preuzmu sport. Ako ih ne zaustavimo odmah, može da nastane haos. Ne možemo da ignorišemo situaciju, jer postoji rizik da pojedinci dođu na ideju da organizuju alternativne Olimpijske igre! FIBA je postupila potpuno ispravno i mi ćemo je podržati do kraja", kazao je Hiki.

Meč lopta za Igokeu i Mladost

U srijedu se igraju drugi susreti polufinala plej-ofa za košarkaše. Nakon ubjedljivih pobjeda u prvim mečevima, Igokea i Mladost bi već nakon drugih mečeva mogli izboriti plasman u veliko finale.

"Igosi" će novu pobjedu i seriju nepobjedivosti pokušati nastaviti u Trebinju kod Leotara (19.30), dok će tim iz Mrkonjić Grada u goste Kaknju (19). Polufinalna serija se igra na dvije pobjede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije