Košarka

Kreće operacija "Eurobasket 2017"

Kreće operacija "Eurobasket 2017"
Kreće operacija "Eurobasket 2017"

Nakon četiri godine pauze bh. košarkašice kreću u akciju.

Selektor Goran Jovanović saopštio je spisak igračica na koje će računati na turniru u Podgorici od 28. do 31. maja.

Posljednji put ženska košarkaška reprezentacija igrala je 2011. u B diviziji Evropskog prvenstva, i to 11. juna 2011. u Sarajevu protiv Luksemburga, pobijedivši sa 88:67. Nakon toga je uslijedio period tokom kojeg Košarkaški savez BiH zbog finansijskih poteškoća nije ni prijavljivao žensku reprezentaciju sve do ove godine. Pred njima su kvalifikacije za "Eurobasket 2017", čiji domaćin još nije određen. Kvalifikacije će se igrati krajem ove i naredne godine, a žrijeb kvalifikacionih grupa biće u junu.

KS BiH je ženskom timu organizovao nastup na jakom turniru u Podgorici, ali i osam dana priprema u Sarajevu prije odlaska za Crnu Goru. Uz domaćina i BiH na turniru će igrati još Hrvatska i Mađarska. Zanimljivo, sve tri selekcije s kojima će bh. košarkašice odmjeriti snage pripremaju se za Evropsko prvenstvo (11 - 28. jun u Mađarskoj i Rumuniji).

"Selektor će moći da stekne realnu sliku našeg trenutnog kvaliteta. Naravno, niko ne očekuje nikakva čuda odmah na početku. Važno je da se ne obrukamo", kaže Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH.

Okupljanje je 20. maja, a bh. košarkašice će nakon Podgorice u avgustu u Belgiji odigrati dvije kontrolne utakmice sa domaćom reprezentacijom, a u novembru su prve kvalifikacione utakmice. Na Jovanovićevom spisku je sedam igračica koje su nastupale 2011. Većina njih tada su bile omladinke, izuzev Dragane Svitlice i Emine Demirović. Uz njih novi selektor će moći računati na nadolazeću zvijezdu Maricu Gajić, koja je nedavno draftovana od strane Vašington Mistiksa i nije isključeno da karijeru nastavi u ženskoj NBA ligi. Bh. tim bi trebalo u svojim redovima da ima igračicu koja je igrala u NBA ligi, a riječ je i Amerikanki Lineti Kizer, koja trenutno igra za turski Hataj. Kizerova (1,93 m) igra na poziciji centra.

"Čekamo da nam stigne odobrenje, a problem je što je igrala za U18 reprezentaciju Amerike, pa zbog toga nam je neophodna njihova dozvola. Čim ona stigne, FIBA će nam dati zeleno svjetlo. Kizerova bi se mogla pojaviti već na prvim pripremama krajem maja", kazao je Mahmutović.

Bh. tim

Na spisku su: Marica Gajić (Atlethe Celje), Nikolina Babić (Plej-of), Irena Vrančić (Strakonice), Nataša Kajtaz (Brčko), Miljana Džombeta (Čelik), Milica Deura (Alba Luil), Tamara Kapor (Radivoj Korać), Matea Tavić (Nordsland), Anđela Delić (Plej-of), Aldijana Iriškić (Čelik), Aida Kalušić (Čelik), Dragana Svitlica (Zamora), Emina Demirović (Sidelce), Irma Rahmanović (Čelik), Marina Džinić (Plej-of), Melisa Brčaninović (Jedinstvo) i Nikolina Delić (Plej-of).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije