Košarka

Mahmutović: ABA liga ovako ne može dalje

Mahmutović: ABA liga ovako ne može dalje
Mahmutović: ABA liga ovako ne može dalje

Suština je da regionalna ABA liga više ne može funkcionisati na ovaj način. To je privatna firma koja nema nikakvog nadzora nacionalnih federacija iz kojih dolaze klubovi. Normalno je da se nacionalni savezi žele zaštititi.

Kazao je ovo za "Nezavisne" Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, koji je nedavno bio u Beogradu, gdje je pod patronatom Svjetske košarkaške federacije (FIBA) održan sastanak predstavnika Saveza iz bivše Jugoslavije. U jeku je "veliki rat" FIBA i ULEB-a u vezi s ingerencijama nad klupskim takmičenjima. FIBA želi da opet postane glavna i na ovom polju, a nekako se najviše "koplja lome" iznad Balkana. Mahmutović kaže da je sastanak bio koristan i da su predstavnici saveza sa ovih prostora (izuzev Hrvatske, koji su bilo opravdano odsutni) zauzeli stav o važnom pitanju za košarku u regionu.

"Ovaj sastanak je samo nastavak priče u kojoj FIBA želi da pod svoje okrilje vrati Euroligu i da preorganizuje sva svoja takmičenja po uzoru na fudbal. Planirana je i reorganizacija unutar organzicije, pa će tako sve biti u ingerenciji svjetske centrale FIBA, dok će kontinentalne federacije biti samo kancelarije", kaže Mahmutović i dodaje:

"Poslije 15 godina neko je konačno shvatio da ovakva organizacija košarke u Evropi ne valja i da treba stvari organizovati kao u fudbalu, što sjajno funkcioniše i svi su zadovoljni, i klubovi, i nacionalne federacije i kontinentalne. Cilj FIBA je da vodi Euroligu, a ULEB (vlasnik sadašnje Eurolige) ne želi ni da čuje za to. FIBA pokušava promijeniti termine kvalifikacija za evropska prvenstva i već od naredne godine bi trebalo da se igra u februaru i novembru, a ne ljeti kao do sada. Dosadašnjim kalendarom smo izrabljivali igrače, toga više ne bi trebalo da bude. Vidjećemo kako će se stvari dalje odvijati. Veoma važan sastanak održaće se 6. i 7. marta u Minhenu na kojem će FIBA odrediti dalju strategiju za ovu priču. Od toga će zavisiti i naš odnos prema ABA ligi", rekao je Mahmutović.

On je potvrdio da su svi učesnici sastanka saglasni da nacionalni savezi uskrate podršku ABA ligi (ovu sezunu će ispoštovati) i oforme novu regionalnu ligu koju će voditi zajedno sa FIBA. Ostaje da se vidi kako će reagovati iz Sidra, koje vodi ABA ligu, i iz ULEB-a, koji vodi Euroligu.

NBA liga problem

Najveći problem u nastojanju FIBA da vrati kontrolu nad takmičenjima i uvede nove termine za kvalifikacije je NBA liga, smatra Mahmutović.

"Svima je jasno da je NBA liga najveći problem. Za razliku od fudbala, gdje je najjače klupsko takmičenje u Evropi, u košarci je drugačije. No, FIBA i sa NBA ligom vodi pregovore u vezi s tim da se naprave dva ili tri termina u kojima bi puštali igrače na reprezentativne obaveze. Već sada dosta evropskih igrača igra za svoje reprezentacije, što je prije bilo nezamislivo. Samo tako vratiti košarku u vrh svjetskog interesovanja, gdje je i bila prije dvadesetak godina. Nekada je košarka po interesu bila skoro rame uz rame s fudbalom, a sada je daleko ispod", kaže Mahmutović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije