Košarka

Posljednji test "zmajića" u Srbiji

Posljednji test "zmajića" u Srbiji
Posljednji test "zmajića" u Srbiji

Pred mladom (U20) košarkaškom reprezentacijom BiH je prvi put u istoriji nastup na Evropskom prvenstvu A divizije, koje će se od 7. do 19. jula održati u italijanskom gradu Linjano Sabiadoro.

Izabranici Dragoljuba Vidačića pred odlazak u Italiju posljednju provjeru imali su u Srbiji, gdje su uoči polaska na Evropsko prvenstvo odigrali dvije kontrolne utakmice sa Švajcarskom i Srbijom. Nakon toga bh. mladići uputiće se u Soveniju, gdje će prespavati, odraditi jedan trening i 5. jula uputiti se u Linjano Sabiadoro.

BiH je u Grupi A sa selekcijama Francuske, Belgije, Hrvatske i domaćina Italije. Na otvaranju 7. jula odmjeriće snage sa Belgijancima. S obzirom na to da je FIBA odlučila promijeniti sistem takmičenja od naredne godine, ove od 20 reprezentacija ispada čak sedam. Stoga bi opstanak bh. nada u svom debitantskom učešću na Evropskom prvenstvu bio veliki uspjeh. No, jasno je da je pred Vidačićevim pulenima težak zadatak, jer grupa je izuzetno jaka, a u drugi krug idu tri prvoplasirane selekcije.

Vidačić je nakon skoro mjesec dana priprema odredio 12 košarkaša koji će braniti boje BiH na EP u Italiji. To su: Adi Zahiragić (Spars), Milan Lužaić, Srđan Milanović (oba Leotar), Ivo Garić (Bajern Minhen II, Njem), Sandro Gačić (Albasete, Špa), Dejan Ivković (Hercegovac), Stefan Lakić (Varda), Nedim Buza (Ostende, Bel), Davor Karamatić (Hanau, Njem), Markus Lončar (Mladost), Imran Polutak (Krka, Slo) i Nedim Tunović (Bosna Rojal).

Vrijedi spomenuti da su i kadeti BiH ove sedmice počeli svoje pripreme za Omladinske igre u Gruziji od 26. jula do 1. avgusta i Evropsko prvenstvo A divizije u Litvaniji od 6. do 16. avgusta. Selektor Marko Trbić odlučio je na pripreme pozvati 18 igrača, koji će trenirati u Vitezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije