Košarka

Posrnuli velikan u začaranom krugu

Posrnuli velikan u začaranom krugu
Posrnuli velikan u začaranom krugu

Košarkaški klub Bosna iz Sarajeva, šampion Evrope iz 1979, višestruki šampion bivše SFR Jugoslavije i BiH, nalazi se u sve težoj situaciji. Krajem oktobra prošle godine fuzijom sa pravnim subjektom KK Royal pokušalo se spasiti što se spasiti može, ali izgleda da će i taj potez ostati samo na pokušaju.

Revizorskim izvještajem ustanovljeno je da je u posljednjih deset godina KK Bosna napravio dug od 5.300.000 KM. Kako nam je Armin Čengić, direktor KK Bosna Royal, objasnio, klub nije mogao poslovati osim nezakonito. Zbog toga je pronađen drugi pravni subjekat kako bi Bosna konačno mogla koliko-toliko normalno funkcionisati i djelovati po zakonu.

"Revizija je pokazala da KK Bosna ne može poslovati po zakonu. Nismo mogli platiti organizaciju utakmice, ni dvoranu, ni sudije, ni Savez, znači ništa. Revizor nam je rekao da šta god pokušamo uraditi biće nezakonito. Prije toga se, dakle, poslovalo nezakonito na razne načine, ali mi nismo željeli ništa rizikovati. Zbog toga smo se fuzirali sa drugim pravnim subjektom preko kojeg legalno poslujemo. Prema dogovoru o fuziji, ukoliko na završnom računu kluba bude finansijske dobiti, obavezujuće je da taj novac ide za saniranje duga KK Bosna", kaže Čengić i nastavlja:

"Reducirali smo sve što smo mogli, uključujući i igrački kadar. Budžet praktično nismo ni imali. Pokušali smo da zadržimo sportski brend Bosne kroz takmičenje i očekivali da će se neko iz nadležnih institucija trznuti i pomoći nam. Međutim, od toga ništa. Svi u klubu volontiramo i na sve načine pokušavamo da spasimo što se spasiti može. Stekli su se preduslovi za bolje sutra, ali ide veoma teško. Ostali smo bez generalnog sponzora iz meni još neobjašnjivih razloga. Privatne firme nemaju interesa da ulažu u sport, jer za to ne dobivaju nikakav benefit od države. Ponavljamo stalno kao papagaji da nam treba pomoći, idemo na sva moguća vrata i molimo, ali ne ide. Čini mi se da se nalazimo u jednom začaranom krugu iz kojeg nema izlaza."

Bez obzira na ogromne problem s kojim se Bosna Royal susreće, Čengić kaže da neće odustati i da će učiniti sve da klub opstane, ako ništa zbog djece.

"Svi smo mi svjesni situacije u kojoj se nalazimo, šta se oko nas događa i kakva je nebriga države i svih ostalih struktura vlasti za profesionalni sport. Naša jedina vodilja je da se djeca bave sportom i da im probamo obezbijediti uslove za napredak. Mislim da ovaj grad i država samo kroz sport mogu ići dalje. Pokazalo se da se samo u sportu možemo nositi sa svjetskim velesilama i ni u čemu drugom. Definitivno više nego politika, koja se bavi samo samom sobom i ničim drugim. Ne moraju nas pomagati direktno iz budžeta, neka nekim zakonom podstaknu privatne kompanije da nas sponzorišu. To je veoma jednostavno - date onima koji ulažu u sport poreske olakšice. Nedavno sam imao priliku vidjeti nacrt zakona federalnog ministarstva, koji je po ovom pitanju izvrstan, ali nikada nije dobio podršku kako bi se implementirao. Definitivno nam ostaje da se borimo sami. Nas u klubu ima četiri-pet entuzijasta, koji zajedno sa stručnim štabom i igračima pokušavamo napraviti nešto. Nadam se da ćemo, ipak, uspjeti. Borićemo se za opstanak Bosna Royala dok god postoje i minimalne šanse za to", završio je Čengić.

Svi Bosnini trofeji

Košarkaški klub Bosna bio je prvak Evrope 1979, tri puta prvak SFR Jugoslavije (1978, 1980. i 1983.), dvostruki osvajač Kupa zajedničke države (1978. i 1984. godine), te četiri puta šampion BiH (1999, 2005, 2006. i 2008) i trostruki osvajač Kupa naše zemlje (2005, 2009. i 2010.).

Kako do sponzora

Čengić kaže da su se tokom ove sezone na razne načine snalazili kako bi osigurali novac za troškove putovanja, organizacije utakmica i stipendije igrača.

"Većinu novca, možda čak oko 80 odsto, dali smo na sudije, dvorane, prevoz, Savez i mnogo drugih stvari, a najmanje našoj djeci koja se bore za Bosnin dres. Uspijevamo nekako obezbijediti novac za sve potrebe. Istina, najmanje ide na stipendije naših igrača, koje iznose po nekoliko stotina KM. Pomažu nam neki manji sponzori. 'Klas' nam je nekoliko puta izašao u susret, kao i Kanton Sarajevo. Međutim, sve je to nedovoljno za neku ozbiljniju priču", konstatuje Čengić.

Finansijski izvještaj

KK Bosna Royal unajmio je revizorsku kuću da napravi novi finansijski izvještaj za period od kada je urađena fuzija do danas.

"Iskreno, ne želim ništa unaprijed govoriti, jer ćemo na sjednici Skupštine kluba dobiti novi izvještaj revizorske kuće. Tek tada ćemo znati kako smo poslovali u prethodnom periodu. Naravno, nadam se da ćemo biti u plusu", rekao je Čengić.

Humanost

Iako je klub u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji i bez generalnog sponzora, KK Bosna Royal odlučio se za izuzetno human potez. Tako na dresovima "studenata" ove sezone stoji logo Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka".

"Ove sezone, koja je možda najteža u klupskoj istoriji, na prednjoj strani dresa nemamo ime generalnog sponzora. To znači da je izostala i finansijska podrška neophodna za funkcionisanje kluba. Uprkos tome, odlučili smo da damo podršku važnom humanitarnom projektu i ukažemo na problem s kojim se sve više naših građana susreće", kaže Čengić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije