Košarka

San Antoniju peta kruna

San Antoniju peta kruna
San Antoniju peta kruna

Peti put u klupskoj istoriji košarkaši San Antonija osvojili su titulu prvaka NBA lige pošto su u finalnoj seriji plej-ofa savladali Majami sa 4:1.

Do šampionskog prstena Sparsi su došli pred svojim navijačima nakon što su u meču kojim je spuštena zavjesa na sezonu 2013/14 savladali Majami sa 104:87. San Antonio se na taj način revanširao Majamiju za prošlogodišnji neuspjeh u finalnoj seriji iako je i tada bio nadomak titule. U šestoj utakmici finala Sparsi su prokockali meč loptu, a u "majstorici" kasnije izgubili i titulu.

Trener San Antonija Greg Popovič, prije svih, a potom i njegovi puleni izvukli su pouke iz sopstvenih grešaka i ovogodišnje finale učinili nezanimljivim. Jer, sada već bivši prvak Majami bio je ravnopravan samo u prva dva meča. Preostala tri protekla su u potpunoj dominaciji Sparsa. Iako je učinak Tima Dankana, Manua Đinobilija i Tonija Parkera i ovog puta bio za svako poštovanje, čovjek odluke bio je Kavaj Leonard, koji je proglašen i najkorisnijim akterom finalne serije (MVP). Leonard je eksplodirao u posljednje tri utakmice kojima je San Antonio od 1:1 stigao do 4:1.

U posljednjem meču finalne serije opet je bio pokretačka snaga tima iako zbog problema sa ličnim greškama nije ostao do kraja na terenu. Učinak od 22 koša i deset skokova prije nego što je sjeo na klupu najbolje ilustruje izdanje ovog 23-godišnjaka kojeg je Indijana prije tri godine uzela kao 15. pika na draftu i odmah proslijedila u San Antonio u zamjenu za Džordža Hila. Kako je ko pazario u toj razmeni, najbolje se vidjelo u završnici ovogodišnjeg šampionata.

"Teško je povjerovati, zar ne? Zaista smo igrali na veoma visokom nivou", rekao je Đinobili.

Dankan se prisjetio prošlogodišnjeg finala:

"Sjećamo se kako nam je bilo prošle godine i kako smo se osjećali u svlačionici. To smo iskoristili na najbolji način i, evo, sada je sjajno. Zbog ovog trijumfa prošlogodišnji neuspjeh nam se čini u redu", rekao je Dankan.

Prva zvijezda Majamija Lebron Džejms rekao je da je razočaran, ali da su osvojene dvije titule u posljednje četiri godine dobar rezultat:

"Želio sam da insipirišem saigrače, ali nisam uradio dovoljno. Izgubili smo jedno finale, onda smo dobili dva uzastopna, a sada smo izgubili jedno. Takva je priroda ove igre."

 

Timovi sa najviše titula

Boston        17

Lejkersi        16

Čikago         6

San Antonio5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije