Košarka

Siniša Kovačević: Od Teletovića mnogo toga zavisi

Siniša Kovačević: Od Teletovića  mnogo toga zavisi
Siniša Kovačević: Od Teletovića mnogo toga zavisi

Dugogodišnji košarkaški reprezentativac BiH Siniša Kovačević, koji iza sebe ima tri seniorska Evropska prvenstva, prošle sedmice se vratio u bh. reprezentaciju, ali sada u drugoj ulozi. Bivši košarkaš Crvene zvezde, Budućnosti, Igokee, Borca, Bosne i Vojvodine u narednom periodu će obavljati funkciju direktora muških selekcija.

"Ja se već godinu i po bavim sličnim poslom u klubu Student, tako da sam manje-više upoznat s onim što me čeka. Istina, to će biti sada na znatnom većem nivou nego što sad do sada radio. Drago mi je što sam ponovo u reprezentaciji, gdje ću biti spona između igrača i selektora", kaže novi direktor "zmajeva", koji ističe da će biti zadovoljstvo da sarađuje sa novim selektorom Damirom Mulaomerovićem:

"Imali smo dva dobra kandidata. Damir je, po meni, dobar izbor. Isto tako i da je Dragan Bajić izabran ne bi bila greška. Kada je riječ o Mulaomeroviću, radi se o čovjeku koji iza sebe ima svjetsku karijeru i koji sada radi dobar posao u Ciboni. Nadam se da ćemo zajedno napraviti uspjeh".

Najbolje bh. košarkaše ove godine očekuju kvalifikacije za Eurobasket 2017, a izabranike Mulaomerovića očekuje nimalo lak zadatak u grupi zajedno sa Rusijom i Švedskom.

"Nalazimo se u vrlo teškoj grupi. Tu je Rusija, zemlja košarke, koja će 100 posto sve učiniti da se vrati u evropski vrh. Šveđani sa našim trenerom Vedranom Bosnićem su jako nezgodni, mada je tu prednost što ćemo taj gostujući meč igrati vjerovatno pred našim navijačima", mišljenja je Kovačević, koji ipak ističe da će mnogo zavisiti s kakvim će rosterom raspolagati Mulaomerović.

"To je, u stvari, najvažnija stvar. Jedan ili dva igrača mijenjaju stvari, jer nije isto ako budemo u timu imali Jusufa Nurkića i Mirzu Teletovića ili samo Nurkića".

Kovačević istovremeno obavlja funkciju sportskog direktora u KK Student iz Banjaluke, koji se nalazi pred plasmanom u Ligu 12 nakon pobjede u prvoj finalnoj utakmici Prve lige RS protiv Prijedora. Radi se o mladom klubu kojem rezultat nije primaran, već stvaranje mladih igrača, kojima se, uz trening, nudi i obrazovanje.

"Prije sve radi se o klubu koji radi na principu koledž ekipa, gdje igrači imaju obezbijeđen smještaj, hranu, školovanje i stipendiju. Cilj je da ti igrači budu fakultetski obrazovani, bez obzira za šta se dalje odlučili. Znamo da finansijski nisu sjajna vremena, tako da se nećemo zalijetati ako bismo se plasirali u Ligu 12. Nije nam u cilju da igramo Premijer ligu ako ćemo nakon toga napraviti dugove. Više ćemo se bazirati na rad sa mlađim selekcijama, što je i suština kluba", zaključio je Kovačević.

"Igosi" nemaju konkurenta

Kovačević redovno prati bh. košarku, kao i stanje u bivšim klubovima:

"Radujem se što se Bosna polako vraća, jer ne treba govoriti koliko ona znači za bh. košarku. Što se Igokee tiče, radi se o zdravom kolektivu koji, na sreću ili nesreću, nema pravog konkurenta s obzirom na to da je Široki dosta pao, Tuzla već godinama pokušava da se vrati, dok se Bosna tek vratila u elitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije