Košarka

Sportska bajka o 250 stepenica

Sportska bajka o 250 stepenica
Foto: Ilustracija | Sportska bajka o 250 stepenica

U Beogradu je premijerno prikazan dokumentarni film "250 stepenika". To je priča o legendarnom košarkaškom timu Jugoslavije koji je prije 30 godina osvojio juniorsku titulu prvaka svijeta.

Šampioni su se ponovo okupili kako bi obilježili veliki uspjeh. Na jednom mjestu ponovo su se našli Svetislav - Kari Pešić, Saša Đorđević, Dino Rađa, Miroslav Pecarski, Samir Avdić, Slaviša Koprivica, Zoran Kalpić, Teoman Alibegović i Nebojša Ilić. Premijeri u prepunoj sali "Ljuba Tadić" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu nisu prisustvovali Vlade Divac, Toni Kukoč, Luka Pavićević i Radenko Dobraš.

Mnogi su složni da je 25. septembra 1987. godine predstavljao začetak nove ere u evropskoj, ali i svjetskoj košarci.

"Ovo je jedan od najboljih filmova koje sam gledao, mada nisam dovoljno objektivan. Ja sam iz Pirota, mi volimo da dobijamo poklone. Ovi igrači su najoriginalniji koje sam trenirao u karijeri", kazao je selektor ove selekcije.

Inače, film autora novinara Vladimira Pajića, u režiji Vladimira Kurćubića, koji priča priču o tome kako je stvoren ovaj legendarni tim.

"Mnoge od njih nisam vidio 30 godina. Kakvi smo mi glupani što se ranije nismo okupili", izjavio je Rađa.

Tadašnji juniori su na prvenstvu svijeta ostvarili svih sedam pobjeda. Čak dva puta su savladali selekciju SAD predvođenu selektorom Larijem Braunom. Geri Pejton, Lari Džonson i druge zvijezde bile su nemoćne u finalu. Završilo je 86:76 za Jugoslaviju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije