Košarka

Stojanović: Računamo na Nurkića, Đedovića i Teletovića

Stojanović: Računamo na Nurkića, Đedovića i Teletovića
Stojanović: Računamo na Nurkića, Đedovića i Teletovića

Igor Stojanović, direktor košarkaških reprezentacija BiH, kao i njegovi saradnici iz KS BiH, ovih dana imaju pune ruke posla.

Ovog ljeta će na evropskim prvenstvima nastupiti čak šest naših selekcija, dok će ženska seniorska početi kvalifikacije za "Eurobasket 2017".

Svakako da je fokus na muškoj seniorskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH pred kojom je od 5. do  20. septembra nastup na "Eurobasketu 2015".

Duško Ivanović, selektor bh. košarkaša, prije petnaestak dana je objavio širi spisak od 25 igrača za EP, a start priprema zakazao je za 23. juli. Iako je do okupljanja ostalo još svega 25 dana, ima dosta nedoumica ko će se od pozvanih pojaviti. Stoga će i skraćeni spisak igrača biti objavljen tek za desetak dana.

"Nemam ništa novo reći kada je u pitanju odziv igrača na pripreme za Evropsko prvenstvo. Naravno, mi se nadamo da ćemo pripreme početi u najjačem sastavu. Očekujemo na Ilidži i naše NBA zvijezde Mirzu Teletovića i Jusufa Nurkića, ali i Nihada Đedovića, koji ima administrativnu prepreku, koju ćemo, nadam se, uspješno prevazići. Teletović još kalkuliše jer ne zna svoj status u NBA ligi, ali mislim da će to sve biti u redu. Kada je u pitanju Nurkić, bez obzira što on preko medija poručuje da je zbog povrede spriječen da igra 'Eurobasket', očekujemo da će doći na pripreme kako bi ga pregledao naš ljekarski tim. Takvim potezom bi pokazao da cijeni svoju zemlju i reprezentaciju, ali i imao priliku da momcima poželi sreću na Evropskom prvenstvu, ako već ne bude u mogućnosti da im pomogne", priča Stojanović i nastavlja: "Na Đedovića računamo bez obzira što se odrekao bh. državljanstva u korist njemačkog. Radimo na tome da on ponovo dobije bh. pasoš i trudimo se da omogućimo sve potrebno kako ne bi postojala nikakva administrativna prepreka za njegov nastup u bh. dresu. Ne želimo stvarati nikakav pritisak u vezi sa cijelom tom pričom jer smo uvjereni da će Đedović i ove godine, kao i prethodnih osam, nositi dres BiH."

Na širem spisku selektora Ivanovića su dva Amerikanca: Zek Rajt i Aleks Renfrou. Razlog zbog kojeg se odlučio da uputi poziv dvojici naturalizovanih košarkaša je preventivni.

"Rajt je na širem spisku zbog toga što ne želimoda nam se desi nešto poput onoga iz prošle godine. Tada smo računali samo na Di Džej Kupera, koji se povrijedio i nismo imali alternativu. Dakle, Rajt je tu isključivo iz razloga ako nešto krene po zlu sa Renfroom. Za njega smo uputili zahtjev Ministarstvu civilnih poslova da mu daju bh. državljanstvo. Sada čekamo da se ta procedura riješi kako bi stekao pravo nastupa za BiH. Ukoliko sve bude u redu, a nadamo se da hoće, Renfro će se pripremama priključiti 1. augusta, kada očekujemo Teletovića i Nurkića", kaže Stojanović.

Više od 100.000 KM za kotizacije

Pred KS BiH je zaista burno ljeto. U pogonu će biti sedam državnih selekcija, a za to je potrebno jako puno novca, posebno za bh. prilike.

"Samo kotizacija za nastup reprezentacije na Evropskom prvenstvu iznosi 9.500 eura. Naša zemlja ima šest reprezentacija na takvim takmičenjima pa se lako može izračunati kako nam je samo za taj segment potrebno preko 100.000 KM, tačnije 57.000 eura. Zbog kašnjenja sa formiranjem vlada na svim nivoima vlasti do sada nismo dobili niti jednu marku, osim od Kantona Sarajevo. I ugovori sa državnim firmama kao što su "BH Telecom" i "Elektroprivreda" još nisu realizovani, tako da smo u velikom problemu. Samo se nadamo da nam neka reprezentacija neće ostati na aerodromu. Apelujem da pomognu KS BiH, te da nam uplate već dogovoreni novac. Nadamo se da će ljudi s kojima sarađujemo, prije svega hotelijeri i prevoznici, imati strpljenja za nas", rekao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije