Košarka

Šveđani testiraju bh. košarkaše

Pred košarkaškom reprezentacijom BiH, koja se već dvadesetak dana priprema za kvalifikacije za "Eurobasket 2015", su dvije važne provjere... U subotu i nedjelju testiraće ih Švedska, koju sa klupe vodi bh. trener Vedran Bosnić.

Prva utakmica u maloj dvorani "Skenderije" biće zatvorenog tipa, a nedjeljna u zeničkoj "Areni" s početkom u 17 sati humanitarnog karaktera.

Cijene ulaznica iznosiće pet KM, a sav prihod, kao i sa nedavnog turnira u Sarajevu, biće upućen stradalima u majskim poplavama.

Za selektora Duška Ivanovića ove dvije utakmice biće veoma važne. Imaće priliku da vidi kako su se četvorica članova mlade reprezentacije uklopila u seniorski tim. Jedan od mladih aduta svakako je Jusuf Nurkić, najbolji igrač nedavno završenog EP B divizije za U20 selekcije.

"Nakon nastupa sa mladom reprezentacijom priključio sam se seniorima i zatekao sjajnu atmosferu. Odlično se radi i vjerujem da ćemo se dobro pripremiti za kvalifikacije i izboriti 'Eurobasket'. Mogu obećati da ćemo protiv Švedske dati sve od sebe da pobijedimo, bez obzira što se radi o prijateljskoj utakmici. Na navijačima je da ispune 'Arenu' i stvore dobru atmosferu. Lijepo je što je Košarkaški savez BiH, koji ima finansijskih problema, odlučio cijeli prihod dati u humanitarne svrhe", rekao je Nurkić.

Ivanović će nakon dvije utakmice sa Švedskom odrediti 14 košarkaša koji će putovati na turnir u Italiji. Tamo će od 3. do 5. augusta igrati na turniru sa domaćinom, te Srbijom i Kanadom. Potom će se vratiti u Tuzlu, gdje će trenirati do polaska za Veliku Britaniju. Tamo će 13. augusta igrati prvu kvalifikacionu utakmicu Grupe A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije