Fudbal

BiH najmanje folirala

BiH najmanje folirala
BiH najmanje folirala

Foliranje u fudbalu novog doba je postalo neizbježna stvar. U prva dva kola Mundijala šampioni foliranja bili su fudbaleri Hondurasa, dok su to ubjedljivo najmanje radili reprezentativci BiH.

Bolna grimasa, iako start nije djelovao tako ubitačno, potom previjanje i samo nekoliko sekundi po povratku u igru sprint koji otkriva da je žrtva u stvari "žrtva". Upravo to je foliranje, pojava koju navijači najviše mrze, ali sa kojom su morali da se pomire jer za nju nema lijeka.

U "The Wall Street Journal" su se potrudili da sastave briljantnu statistiku i otkriju ko se najviše valjao na terenu. Predmet istraživanja bile su 32 utakmice iz prva dva kola u kojima su nastupila 302 igrača. Od ukupnog broja samo devet je doživjelo povrede i njihovo ležanje na travi nije ušlo u statistiku.

Dakle, 293 slučaja igrača koja su igrala u prva dva kola ukupno su se izležavali 118 minuta i 21 sekund. Ono što se još jednom potvrdilo je to da oni koji imaju rezultatsku prednost mnogo češće doživljavaju "povrede" nego igrači koji moraju da ganjaju rezultat. Istaživanje je pokazalo da se igrači čija reprezentacija vodi četiri puta više žale na "pogibeljne" startove rivala.

Apsolutni prvaci u ovoj kategoriji su fudbaleri Hondurasa, koji su "na nosilima" proveli sedam minuta i 40 sekundi (15 povreda). Ovome je potrebno dodati da su čak pet minuta i 10 sekundi na travi ležali prije nego što je Francuska povela sa 1:0 u prvom kolu Grupe E. Upravo su "trikolori" jedina selekcija uz Honduras čiji igrači su preko sedam minuta proveli na travi žaleći se na povrede.

Kada je u pitanju broj povreda, tu je šampion Brazil, čiji igrači su na dvije utakmice 17 puta bili na "ivici života i smrti". Nejmar je bio najčešća meta protivnika pa je čak pet puta ležao na travi. Na 17 povreda "karioke" su na travi provele tri minuta i 18 sekundi.

Najsvjetliji primjer foliranja na Svjetskom prvenstvu je selekcija BiH, koja je u prva dva kola isto toliko puta "krala vrijeme" i na to potrošila 24 sekunde i jedina je reprezentacija koja je na travi provela manje od minut. Rekord po broju ležanja na jednom meču drži Čile čiji igrači su čuvajući rezultat protiv Španije čak 11 puta padali na travu. Ukupno su se izležavali 16 puta i na to su potrošili šest minuta i 58 sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije