Fudbal

Hajrović: Spremni smo za Mundijal

Hajrović: Spremni smo za Mundijal
Hajrović: Spremni smo za Mundijal

Mislim da smo spremni da ovako igramo i na Mundijalu, poručio je fudbaler BiH Izet Hajrović čijim golom su "zmajevi" u Čikagu savladali Meksiko (1:0) i tako završili američku turneju u sklopu priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu od 12. juna do 13. jula.

Ovo je izabranicima Safeta Sušića druga pobjeda u pripremama za Mundijal (pobijedili i Obalu Slonovače), a trijumf na stadionu "Soldier Field" bio je i revanš "sombrerosima" za prethodna dva uzastopna poraza.

Najzaslužniji za trijumf su svakako bili Hajrović i golman BiH Asmir Avdukić, koji je u finišu meča sjajnim intervencijama sačuvao svoj gol.

Sušić je, kao i u pobjedi u Sent Luisu protiv Obale Slonovače, mogao biti zadovoljan pristupom i ukupnim dojmom svojih izabranika.

"Dva puta smo izgubili od Meksika i bilo je vrijeme da ih pobijedimo", tvrdi Sušić.

"Zmajevi" su i u drugom poluvremenu stvarali prilike, a najbolje su propustili Miralem Pjanić i Edin Džeko. Atraktivnu igru, bez povlačenja u "bunker", Pape će pokušati pružiti i u prvom meču Mundijala protiv favorizovane Argentine.

"Nećemo sigurno igrati defanzivno. Imamo kreativne igrače, orijentisane prema naprijed. Da li će nam Argentina dozvoliti da igramo ofanzivno to je druga stvar, ali mi se nećemo opredijeliti za povučeniju varijantu", najavio je Sušić.

Duel sa Meksikancima bio je i svojevrsni filter. Već sada šef stručnog štaba bh. tima ima devet sigurnih imena za početni sastav protiv "gaučosa".

"Imam dvije dileme. Međutim, ima još vremena za odluku i nema razloga da žurimo", kazao je Sušić, naglasivši da nema razloga za brigu iako je njegova ekipa imala i evidentan je pad forme u završnici oba susreta igrana u Americi:

"Ne treba sve gledati crno. Imali smo šest izmjena i vidi se da neki igrači nisu još potpuno spremni. Mislim na Senada Lulića, Mensura Mujdžu, te Izeta Hajrovića koji malo igra u svom klubu. Međutim, imamo još 12 dana do naše utakmice s Argentinom na Svjetskom prvenstvu i siguran sam da će svi biti na vrhunskom nivou i po pitanju forme", smatra Sušić.

Nećemo sigurno igrati defanzivno ni protiv Argentine, kaže Sušić

Sušićeve izmjene u najavljenom sastavu i poraz iznervirali su selektora Meksika Mihuela Hereru, koji je nakon meča kritikovao svog kolegu na klupi "zmajeva". Kaže da mu je zasmetalo što je Sušić prvobitno prijavio jednu ekipu za utakmicu, a potom je promijenio neposredno prije početka i ubacio tri igrača koji nisu bili najavljeni.

"Nadam se da se ovakvi prljavi trikovi neće događati na SP. Igrača u posljednji trenutak možeš zamijeniti samo ako se povrijedio. Sušić je pokazao manjak poštovanja i ozbiljnosti, a sudije su se samo smijale. BiH ima dobar tim, ali nisu gospoda i ne poštuju fer-plej", kazao je Herera.

Takve izjave nisu pretjerano zabrinule Sušića, koji je najavio da njegov tim ne želi imati samo epizodnu ulogu na svjetskoj smotri.

"Hoćemo da pokažemo svijetu da nismo slučajno na Mundijalu. Imamo dobru ekipu i želju da prođemo u drugi krug", kazao je Sušić.

Tim BiH će u Čikagu boraviti do 5. juna po lokalnom vremenu, kada će otputovati u bazu Garuža u Brazilu. Do početka SP odigraće i prijateljsku utakmicu sa Santosom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije